Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.02.24. csütörtök

agrarszektor.hu2022. február 24. 07:45

A Tiszántúlon képződött köd feloszlását követően mindenütt túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2022.02.24.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2022.02.24.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2022.02.24.) napon.

2022.02.24. csütörtök: A Tiszántúlon képződött köd feloszlását követően mindenütt túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható. Délután nyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. A déli szél a Dunántúlon megélénkül, északnyugati megyéinkben meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között várható.
Késő estére általában 3, 9 fok közé hűl le a levegő, de északkeleten néhol már fagyhat is.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Csütörtökön meleg fronthatás érvényesül. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben.

A következő napon várható időjárás

2022.02.25. péntek: Egy szakadozott felhősáv elvonul délkelet felé, az ország nagy részén kisüthet hosszabb-rövidebb időre a nap, majd a délutáni óráktól északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Főleg az északkeleti és a nyugati, délnyugati megyékben fordulhat elő helyenként kisebb eső, zápor. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Hajnalban -6, +2, kora délután 7, 14 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Súlyos gondot okozhat a gazdáknak a benzinárstop: erre jobb lesz felkészülni
2021. novemberében a kormány három hónapra hatósági árat szabott ki a 95-ös oktánszámú motorbenzinre és a nem prémium dízelgázolajra, 480 forint/literben maximalizálva ezen üzemanyagok árát. Akkor az ágazat több szereplője jelezte, hogy ez komoly veszteségeket fog okozni nekik. 2022. februárjában az üzemanyagár-stopot újabb három hónapra meghosszabbították, és a médiában elkezdtek megjelenni olyan hírek, hogy egyes benzinkutak korlátozták az egy tankolással vásárolható üzemanyag-mennyiséget, mások pedig jelezték, hogy már a tevékenység abbahagyásán gondolkodnak. Az Agrárszektor ezért utánajárt, kell-e tartaniuk a mezőgazdasági ágazat szereplőinek az üzemanyaghiánytól, illetve hogy mi a helyzet az ősszel kisebbfajta pánikot okozó AdBlue-val, van-e elég ebből az adalékanyagból?

Leáldozóban a repcének? Aggasztó, ami a magyar földeken történik
2018 óta komolyan visszaesett a repce termésmennyisége Magyarországon. Abban az évben az országos repcetermés rekordot döntött, meghaladta az egymillió tonnát is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése azonban azt mutatja, hogy azóta viszont folyamatosan csökkent a hazai termésmennyiség, és 2021-ben már csak 772 ezer tonnányi repce termett Magyarországon. Érdekes adalék, hogy a 2018-2020 közötti időszakban úgy csökkent a repce termésmennyisége, hogy közben a növény vetésterülete folyamatosan nőtt, 2021-ben azonban a vetésterületben is jelentős visszaesés volt megfigyelhető.

Agrártámogatások idén és jövőre: fontos részletek az Agrárium 2022 konferencián
Valamennyi idei lényeges agrár- és vidékfejlesztési támogatási lehetőségről szó lesz az Agrárium 2022 konferencián, amelyet április 6-án rendez meg Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény kiemelten foglalkozik azzal, hogy az idei átmeneti évben hogyan készülhetnek fel a gazdálkodók a 2023-tól hatályba lépő új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszerére.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,