A sertéshústermékek országos ellenőrzése során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre is fókuszálnak az ellenőrök - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek "zászlóellenőrzését" is elvégzik.
Az elmúlt négy hónapban a teljes import 68,8%-át beszállító, azaz a tíz legjelentősebb sertéshús importőr közül kilenc vizsgálata már megtörtént a célellenőrzés első időszakában. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A vizsgálatok során a Nébih felügyelői 26 mintát is vettek, amelyekből 8 féle paraméter összesen 182 vizsgálata van folyamatban. 27 közétkeztetőnél 81 sertéshústétel ellenőrzése szintén megtörtént. A vizsgált tételekből 57 magyar, míg 24 uniós (ebből 15 spanyol) eredetű volt. A termékek nyomonkövethetőségét rendben találták az ellenőrök. A célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a kereskedelmi egységekben végzett "zászlóellenőrzéssel" a következő hetekben is folytatódik.