Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.03.13. vasárnap

agrarszektor.hu2022. március 13. 07:45

A Dunántúlon zavartalan napsütés várható, de a Dunától keletre a nap első felében lehetnek felhősebb területek is, majd délutánra jórészt ott kis kiderül az ég - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2022.03.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2022.03.13.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2022.03.13.) napon.

2022.03.13. vasárnap: A Dunántúlon zavartalan napsütés várható, de a Dunától keletre a nap első felében lehetnek felhősebb területek is, majd délutánra jórészt ott kis kiderül az ég. Csapadék nem lesz. A délkeleti, keleti szelet az Észak-Dunántúlon időnként élénk, Sopron környékén esetleg erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 10, 11 fok körül alakul. Késő estére +1 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Továbbra is az átlagosnál hidegebb és igen száraz levegő van fölöttünk. Emiatt főként éjjel és reggel ha tartósan a szabadban tartózkodunk az ereink összehúzódnak, ezáltal rosszabb lesz a bőrünk vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet, és különösen a végtagjaink gyors kihűlését eredményezheti. A levegő alacsony páratartalma miatt pedig a felsőléguti hurutos megbetegedések esélye növekszik, hiszen a nyálkahártya kiszáradhat. A nagy napi hőingás miatt figyeljünk a réteges öltözködésre.

A következő napon várható időjárás

2022.03.14. hétfő: Derült, napos, száraz időben lesz részünk, majd késő délutántól nyugat felől fátyolfelhők érkezhetnek. A déli, délkeleti szelet a Kisalföldön időnként élénk lökések kísérik. A hőmérséklet csúcsértéke 9 és 14 fok között várható.

Friss híreink:

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a szappan a kertben
Bizonyára áldás, ha valaki saját kerttel rendelkezik, hiszen magának termesztheti meg a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, de akár még szép, színes, illatos virágokat is. Emellett nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is, kellemes perceket, órákat tölthetünk el a kis veteményesünkbe. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak jóságokból járhat ki a kerttulajdonosoknak, hiszen jó néhány dologra oda kell figyelni. Rágcsálók, betegségek, rovarok, bogarak, időjárás és még sorolhatnánk. Utóbbira nem tudunk közvetlenül hatni, ám a gondozást és a kártevők távoltartását felturbózhatjuk. Méghozzá szappannal. Hogy hogyan? Az a cikkünkből kiderül!

Teljes hátraarc: már nem szállítanak Oroszországba a nagy mezőgépgyártók
Drasztikus lépésre szánta el magát a John Deere: a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója a héten felfüggesztette oroszországi üzleti tevékenységét, és a továbbiakban nem értékesít és nem szállít gépeket, illetve alkatrészeket az országba. Hasonló döntést hozott az építőipari gépeket gyártó Caterpillar, és a fejőrobotokat és egyéb, a tejtermelés- és feldolgozás szempontjából létfontosságú berendezéseket gyártó Lely is.

Műtrágya kisokos nem csak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben használatkor
Az elmúlt hónapokban nagyon durván megemelkedtek az inputanyagárak, élen a műtrágyával, az orosz-ukrán háború kirobbanása pedig csak tetézte a bajt. Az oroszok a napokban leállították az ország műtrágya-exportját, ez pedig komoly hatással van az egész globális piacra, számtalan műtrágya-alapanyag ugyanis Oroszországból érkezik. Azóta több nagy műtrágyagyártó is bejelentette, hogy csökkentenie kell termelését, egyesek pedig teljes leállásra kényszerülnek. Érdemes távolabbról is megvizsgálni a dolgot: miből áll egyáltalán a műtrágya és miért érdemes használni, megéri természetes műtrágyákkal kísérletezni a kémiai helyett, milyen típusút válasszunk a kertbe, mivel és mikor trágyázzuk a növényeket?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,