Ez durva: nem is gondolnád, milyen szőlőfajtákat ültettek a Tokaji borvidéken

MTI2022. április 30. 15:00

A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a szőlészeti-borászati kutatás és oktatás területén kilépett a nemzetközi színtérre - írta az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Pascale Andréani Franciaország magyarországi nagykövete és Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke pénteken elültette azon szőlőtőkék egyikét, amelyek Sauternes-ből érkeztek. A franciaországi Bordeaux-i borvidékről származó oltványokat a Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató Nonprofit Kft. fajtagyűjteményének tarcali Szarvas-dűlőjébe telepítették.

Mint írták, Tolcsva és a Bordeaux-i Sauternes testvértelepülési együttműködést kötött 2021-ben. A két borvidéki településre hasonló tulajdonságok jellemzőek, úgymint a botrytis cinerea (gomba) jelenléte, az édes borok készítése és a szőlő minőségét meghatározó terroir. Közölték, ennek eredményeként Franciaországból tíz-tíz, a Bordeaux-i borvidéken honos semillon, sauvignon blanc és muscadelle szőlőoltvány került Tarcalra, hogy a Tokaji borvidéken eresszen gyökeret. A partnerség jegyében a közeljövőben Tokaj-Hegyaljáról is érkeznek furmint és hárslevelű tövek a Sauternes-i helyszínre.

Az egyetem közleménye szerint péntektől a térség oktatási intézményei "gyümölcsöző" kapcsolatot alakítanak ki az Université de Bordeaux-on működő Institut des Scienses de la Vigne et du Vin-nel (ISVV) is. A francia intézmény szintén jeleskedik a szőlészet-borászat kutatásában. A további együttműködés kapcsán mind a THE oktatóinak és hallgatóinak, mind az ISVV munkatársainak lehetősége nyílik széles körű szakmai tapasztalatcserére, ösztöndíjak elnyerésére - olvasható.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címkék:
borászat, bor, szőlő, tokaj, egyetem, oktatás, szőlészet, furmint, borvidék, kutatás, dűlő,