Durva: újabb kedvelt élelmiszerből jöhet világméretű hiány

agrarszektor.hu2022. május 22. 16:30

Az éghajlati problémák naponta okoznak újabb és újabb problémákat, most pedig úgy tűnik, hogy újabb élelmiszert ért utol a klímaváltozás. A gyenge minőségű vetőmag és a növekvő költségek miatt üresek a polcok a francia szupermarketekben, az éghajlatváltozás és a növekvő költségek miatt például dijoni mustárból is hiány alakult ki Franciaországban, ez viszont akár világméretűvé is duzzadhat a közeljövőben.

A francia mustártermelők állítása szerint a tavalyi évben 50 százalékkal csökkent a vetőmag termelése a rossz betakarítások után, amiért szerintük a Burgundiában tapasztalható változó éghajlat a felelős. Az egyik legnagyobb francia mustártermelő, a Reine de Dijon a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a hiányt a klímaromlás okozta. A csoport vezérigazgatója, Luc Vandermaesen elmondta: 2021. július elején Kanadában "egy hőkupola valóban kiszárította a termést" - írja az Index. Vandermaesen, mint mondta, a burgundi régióban tavaly április elején nagyon nedves tél, majd háromnapos hideg volt, így a várt termésnek csupán a 48 százalékát takarították be. A szakember szerint ráadásul az ukrajnai háború tovább hátráltatta a vetőmagellátást, mivel Ukrajna mellett Oroszország a termény legnagyobb importőre, ami a költségek rohamos növekedéséhez vezetett. Az pedig kérdéses, hogy a világpiac ebből mennyit fog érzékelni.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, környezetvédelem, franciaország, vetőmag, élelmiszerhiány, élelmiszergyártás, vetőmagtermelés, klímaváltozás, éghajlatváltozás, élelmiszergazdaság, élelmiszertermelés, probléma, mustár, klímaválság, készlethiány,