agrarszektor.hu • 2022. május 23. 11:00
A bizonytalanná vált orosz és ukrán gabonaexport miatt új lendületet kaphat a rovarfehérjék ipari léptékben történő előállítása és alkalmazása. Habár Európában már engedélyezték az ehető rovarok felhasználását a humán élelmiszeriparban, és Hollandiában már van is erre példa, a rovarfehérjéknek elsősorban a takarmányozásban lesz majd szerepük, különösen most, amikor elképesztően megnőtt az alapanyagok ára.
- mondta a VG Podcastban Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, a bizonytalanná vált ukrán és orosz gabonaexport miatt most új lendületet kaphat a rovarfehérje alkalmazása, illetve ipari léptékben történő előállítása. A gabonafélék a takarmányozásban is jelentős szerepet töltenek be, a brutális alapanyag-áremelkedés miatt azonban egyre sürgetőbb komolyan foglalkozni az alternatív, fenntartható és gazdaságosan előállítható fehérjeforrások bevonásával.
A Föld növekvő népessége miatt is jobban előtérbe kerül az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése, és a feldolgozott alapanyagok jobb hasznosulásának biztosítása. A táplálkozástudomány területén az egyik legnagyobb téma a fehérje, amiből nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Mindezek miatt ma már egyre előrébb tart a rovarfehérjék humán élelmiszer-alapanyagként és az állattenyésztésben, az állati takarmányozásban lehetséges felhasználása.
- mondta Friedrich László.