Veres Virág Cintia • 2022. július 4. 06:00
A természetesség az élet minden területén fontos, legyen szó viselkedésről, élelmiszerekről, termelésről és nem szabad kihagyni a sorból a szépségipart sem. A gyógynövények például rendkívül sokoldalúak, hiszen az italoktól kezdve, a krémeken át, egészen a gasztronómiáig hasznosíthatóak. Persze, vannak, akik szkeptikusak ezekkel a növényekkel, de bőven akadnak azonban olyanok is, akik igazi csodaszereknek tartják őket. Vajon a magyarok esetében merrefelé billen ez a mérleg? Alábbi cikkünkből ez és sok más érdekesség is kiderül.
Az kétségtelen, hogy a természetesség és az egészségesebb életmód egyre nagyobb "divat", és úgy tűnik, hogy mi, magyarok is előszeretettel iktatjuk be a mindennapjainkba a gyógynövényeket.
- közölte a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.
Az új "hívószó"?
Mint megtudtuk, az FMCG szektorban (napi fogyasztási cikkek) az étrend-kiegészítők, a reformtermékek, az egészséges élelmiszerek és a health products piacán mintegy évi 5-8%-os a növekedés. A nemzetközi és hazai piac divattrendjeivel a "gyógynövény" hívószóvá vált, és évről-évre egyre többen érdeklődnek a gyógynövények és a gyógynövényes termékek iránt, ami által a hazai gyógynövény-fogyasztás is növekszik.
Meglepetést okozhat a toplista
Ha kimondjuk azt a szót, hogy gyógynövény, valószínűleg nem az ánizs, az oregánó vagy éppen a cickafark jut eszünkbe - pedig ők is helyet kaptak ezen a bizonyos listán. Ennek oka vélhetőleg az is lehet, hogy például az említett oregánóra, vagy más néven szurokfűre, nem gyógynövényként, hanem fűszerként tekintünk. Ideje eloszlatni a kételyeket, íme, az elmúlt évek legfontosabb hagyományos gyógynövénykultúrái a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács adatai alapján:
Nagy fellendülést kaphat a hazai gyógynövénytermesztés
Magyarországon összesen 28-31.000 hektáron termesztenek gyógynövényeket, enyhe ingadozás persze előfordul a termőterületekben évről évre, aminek az okai nemzetközi piaci trendekben, integrátori szereplők tevékenységében és bizonyos fajok az időjárás szélsőséges alakulására való nagyobb érzékenységében keresendők. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy bizonyos fajok termesztése várhatóan emelkedni fog a 2021-22. évi ültetvénytelepítési támogatásoknak köszönhetően (például a levendula, csipkebogyó, édeskömény). Ha a nyertes pályázatok megvalósulnak, akkor akár a jelenlegi terület 1,5- szeresére is nőhet a hazai gyógynövény termesztő terület.
A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács lapunknak elmondta, hogy a gyógynövényágazat a hagyományos mezőgazdasági, kertészeti termelésen alapuló, de azon túlmutató, igen összetett szektor. A gyógy-, aroma- és fűszernövények gyűjtésén, termesztésén és feldolgozásán túl, a hazai agrár-, élelmiszer-, kozmetikai és gyógyszerágazatba is belenyúlik elsősorban a hatóanyag-gyártással és késztermék-előállítással.
Ebben (is) nagyok vagyunk
Magyarország adottságai kifejezetten jónak számítanak gyógynövénytermelésre. Kiemelkedő és közismert például a hungarikum magyar alföldi kamillavirágzat. A kamillát, vagy orvosi székfüvet, évente 200-500 t közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A tavaszi időjárás a vadon termő kamilla szempontjából meghatározó: a száraz, meleg idő jelentősen visszaveti a növény csírázását és gyenge hozamokat eredményez. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamilla virágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során és az illóolaját is jobban megtartja. Egyébként a gyógynövények javarésze nem marad itthon, hiszen az elsődleges hazai gyógynövény drog előállítás körülbelül 60%-a exportra megy. A legnagyobb exportpiacaink Németország, Franciaország, Olaszország és Svájc.