Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.07.07. csütörtök

agrarszektor.hu2022. július 7. 07:45

Nyugat felől előbb fátyolfelhők, később már vastagabb felhők is érkeznek, ugyanakkor a keleti országrészben zömmel napos, gomolyfelhős idő várható - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2022.07.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2022.07.07.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2022.07.07.) napon.

2022.07.07. csütörtök: Nyugat felől előbb fátyolfelhők, később már vastagabb felhők is érkeznek, ugyanakkor a keleti országrészben zömmel napos, gomolyfelhős idő várható. Számottevő, kiterjedt csapadékra leginkább a Dunántúl nyugati és délnyugati részén lehet számítani, máshol csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol megerősödik. Zivatarban viharos lökések is előfordulhatnak.

A hőmérséklet délután 23 és 30, késő este 16 és 23 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Nincs fronthatás.

A következő napon várható időjárás

2022.07.08. péntek: Hazánk nagy részén összefüggőbb felhősáv húzódhat, amely fokozatosan kelet felé halad. Mögötte hosszabb-rövidebb időre szinte mindenütt kisüt a nap, ugyanakkor sokfelé erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon sok helyütt megerősödik, néhol viharossá fokozódhat. Zivatar környezetében is lehetnek viharos lökések. A maximum-hőmérséklet 22 és 28 fok között valószínű.

Friss híreink:

Ősszel újabb nagy élelmiszerdrágulási hullám várható Magyarországon
Válságos helyzetbe kerültek a hazai állattenyésztési vállalkozások, mert a drasztikus költségnövekedések a leghatékonyabban gazdálkodókat is a veszteségesség határára sodorták - hangsúlyozza agrárszektor.hu-nak adott interjújában Hollósi Dávid, a Magyar Bankholding csoporthoz tartozó MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Többek között az orosz-ukrán háború hatására is megugró inputanyag- és takarmányárak miatt a magyar agráriumból ma több százmilliárd forintnyi forgótőke hiányzik, elsősorban az állattenyésztő ágazatokban. Ahhoz, hogy az agrárium szereplői ne menjenek tönkre, a durva költségnövekedéseknek be kell épülniük a fogyasztói árakba, ezért az idei betakarítás után - várhatóan ősztől - újabb nagy élelmiszerdrágulási hullámra számíthatnak a hazai vásárlók.

Ömlik a külföldi csirkehús az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra?
Éves szinten nőhet az Amerikai Egyesült Államok csirkehústermelése, míg a pulykáéban visszaesés várható. Mind a csirkehúsnál, mind a pulykahúsnál csökkenésre lehet számítani az exportot illetően a 2022-es év harmadik negyedévében. Az idei év első negyedévében csökkent az Európai Unió baromfihúsexportja az előző év azonos időszakához képest, ám nőtt a baromfihús behozatala - derült ki az Agrárközgazdasági Intézes (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) jelentéséből. Magyarországon több mint egytizedével csökkent az év első öt hónapjában a baromfivágások száma, a baromfihúsok exportját illetően a mennyiségben visszaesést, ám az értékben növekedést regisztráltak. Jelentősen megugrott azonban a baromfihús importja, mind annak mennyiségét, mind pedig értékét tekintve.

Sok kertészetben okoznak most nehézségeket a drasztikusan növekvő költségek
A napi szinten emelkedő inputanyag-, áram- és gázárak mellett szinte lehetetlen tervezni, és ha a növények nem kapják meg időben a szükséges kezeléseket, akkor a hozam és a minőség is jelentősen csökkenhet - mondta az Agrárszektornak Nagy József, a Róna Ker-Tész Kft. ügyvezetője, aki 2021-ben a cég képviseletében átvehetett a Portfolio Csoport Év kertészete díját. Az áremelések következtében a kertészetek jövedelme is alacsonyabb lesz, ami miatt sokan nem vállalnak majd 2023-ban termelést, vagy csökkentik területeiket, esetleg gabonafélét, napraforgót vetnek inkább.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,