agrarszektor.hu • 2022. július 11. 12:15
Otthon, a kiskertben termesztett zöldségnek, gyümölcsnek más az íze, benne van művelőjének szíve-lelke. A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Életminőségünket tekintve a modern "háztájik" szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából.
Életerős palánták nevelése, burgonya- és paradicsomtermesztés, kártevők elleni védekezés gyümölcsöseinkben, virágos szőlősorköz takarás - csak néhány azok közül a témák közül, amelyekben tudást, szakszerűen és közérthetően összeállított kiadványokat és praktikus videófilmeket kínál az ÖMKi. Tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki ismereteikkel, elsősorban gazdáknak, de a gyakorlati útmutatókból sokat tanulhatnak a hobbikertészek is. A kertünk udvarán hűsítő árnyat adó diófán például - az aszályos időjárás mellett - a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nem védekezhetünk ellene - írja az ÖMKi.
Ami a biogazdaságban működik, az a hobbikertészeknek is hasznára válik
A háztájinak komoly hagyományai vannak a hazai földművelésben. Az élelmiszerárak növekedésével és élelmiszer-önrendelkezésünk fokozása érdekében várhatóan ismét nagyobb hangsúlyt kap ez a jól bevált módszer, újragondolt formában. A bevetett kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak élelmiszer-ellátási biztonságunkat növelik. Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerek alkalmazásával, így például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével a kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűsége megőrzéséhez. A biodiverzitás csökkenésének megállítása, kedvező esetben pedig növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak.
- hívta fel a figyelmet az igénybe vehető ismeretanyagra Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.