Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.07.16. szombat

agrarszektor.hu2022. július 16. 07:45

A délelőtti órákban még jobbára napos idő valószínű, majd egyre inkább sokasodnak a gomolyfelhők, amelyek időszakosan össze is állhatnak - derül ki az Agrárszektor szombati (2022.07.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2022.07.16.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2022.07.16.) napon.

2022.07.16. szombat: A délelőtti órákban még jobbára napos idő valószínű, majd egyre inkább sokasodnak a gomolyfelhők, amelyek időszakosan össze is állhatnak. Egy-egy futó zápor kis eséllyel az Alpokalján előfordulhat, de számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati szél nagy területen megélénkül, főleg az északi megyékben időnként meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.
Késő estére többnyire 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fokozatosan kevésbé meleg levegő érkezik fölénk északnyugati áramlással, ezért hideg fronthatásra számíthatunk. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás léphet fel, fokozódhatnak a görcsös panaszok, nőhet a reakcióidő.

A következő napon várható időjárás

2022.07.17. vasárnap: Északkeleten zavarhatja több gomolyfelhő a napsütést, de csapadék ott sem valószínű. Az északnyugati, északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Friss híreink:

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket
Bizonyára minden növénytulajdonos beleszaladt már abba a hibába, hogy szeretett virágának annyira meg akart adni mindent, hogy egyszerűen túlöntözte. A víz kulcsfontosságú a zöldek esetében is, főleg ezekben az aszályos időkben. Még a tapasztaltabbakkal is könnyen megeshet, hogy elszámítják magukat, amivel persze nincs is semmi probléma. Mint mindenre, erre is van megoldás, és nem is kell megerőltetni sem magunkat, sem a pénztárcánkat. Hogy mi a teendő a túlöntözött növényekkel, hogyan menthetjük meg őket, vagy, ami még fontosabb, hogyan előzhető meg a baj, most egy csokorba gyűjtöttük!

Másodvetés a kertekben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted
Mostanra már akadnak üres részek, ágyások a kertben, hiszen sok zöldség betakarításra került, nem érdemes azonban üresen hagyni ezeket a területeket, számtalan olyan zöldség és fűszernövény akad ugyanis, amiket még most júliusban is elvethetünk, ültethetünk. Ezek jellemzően rövidebb tenyészidejű fajok, így viszonylag hamar beérnek és fogyaszthatóvá válnak. Így akár még ősszel is élvezhetjük a saját termesztésű friss zöldségeket. Összegyűjtöttük, melyek azok a fajok, amik még most is a földekbe kerülhetnek.

Elkapkodják a magyarok ezt a szuperélelmiszert a boltokból: ezért veszik egyre többen
Bár sokan nem tudják, Magyarországon több mint 100 éves hagyománya van a gombatermesztésnek. Budafokon és Nagytétényben már a 19. század végén termesztettek csiperkét, ami azóta is az egyik legnépszerűbb gombafaj a vásárlók körében. Ezt követi a laskagomba, valamint az utóbbi időben egyre inkább keresetté vált a shiitake és az ördögszekér-laskagomba is. Az pedig, hogy a magyarok odáig vannak a gombáért, egyáltalán nem túlzás, a hazai termesztők egyszerűen nem tudnak annyi gombát előállítani, amit ne kapkodnának el a fogyasztók. De hogy áll a gombatermesztés jelenleg Magyarországon? Hányan foglalkoznak vele, és mennyi gombát állítanak elő? Mi kell ahhoz, hogy valaki maga is nagyüzemi termelővé váljon? Az Agrárszektor erről kérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) és Mutsy Árpádot, a Magyar Gombatermesztők Egyesületének (MaGoTe) elnökét.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,