Kicsit megnyugodni látszik az étolajpiac, amióta Ukrajnából már kijuthat alternatív útvonalakon napraforgó - mondta a Világgazdaságnak Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Habár Németországból, Franciaországból, Olaszországból vagy éppen Angliából is rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy a napraforgóolaj hiánycikk, és a hazai üzletekben is elszórtan tapasztalható hasonló, de a belpiacon nem rendszerszintű a probléma. A szakember kiemelte, egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról Magyarországon, és azt látni, hogy elérhetők napraforgóolaj-készletek, de az árak magasabbak, mint korábban. Az valóban jó hír, hogy javul az Ukrajnából történő beszállítás, de kis mennyiség nem oldja meg a beszerzési nehézségeket, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy az idei előrejelzések szerint jó lehet a napraforgó termése. Feltéve, hogy nem az aszály sújtotta területeket nézzük, mivel ott komoly gondok lesznek a hozamokkal.
Vörös Attila közölte, azt azonban mégsem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban.
Ahol lehetséges, attól függően, hogyan állnak rendelkezésre az alapanyagok, több recepttel dolgoznak a gyártók. Ha napraforgót tudnak megbízhatóan beszerezni, akkor azzal készülhet az élelmiszer, ha pedig repce vagy más növényi olaj érhető el stabilan a piacokon, akkor az ahhoz igazított recepttel gyártanak. Ez nem általános gyakorlat, és csak azoknál a termékeknél kivitelezhető, ahol a minőségi, az íz- és az egyéb paraméterek adottak ehhez - hangsúlyozta Vörös Attila. Hozzátette azonba, hogy egyes gyártók akár teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra, az ő esetükben a napraforgó helyett a pálmaolaj, vagy éppen a sertészsiradék elérhetősége lesz rövid távon meghatározó.