A Varga Pincészet a mai napon megkezdte a szüretet a Balaton déli partján, Ordacsehiben, ahonnan hozzávetőlegesen 50 ezer kilogramm Csabagyöngye szőlőt vásárolnak fel. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása - olvasható a pincészet közleményében.
Az idei évjárat tapasztalatait Varga Máté Péter, a Varga Pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője úgy összegezte, hogy “a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg. Ennek ellenére rendkívül nagy mennyiségű fürtkezdeményt láttunk, ezen a ponton még kiemelkedő mennyiségű terméssel számoltunk. A virágzás környékén egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, volt, ahol a korai fajták virágzásakor napokig esett az eső. Azóta viszont extrém szárazsággal kell megbirkózni a tőkéknek, 1901 óta ez volt a legszárazabb év a januártól júliusig tartó időszakban. Az átlagos 300-350 mm csapadék helyett idén eddig mindössze 206 mm eső esett átlagban, az is kedvezőtlen eloszlásban. A nyári hónapokban pedig már nem csak a csapadékhiánnyal küzdünk, az extrém erős UV sugárzás is károkat okoz a növényekben."
A Varga Pincészet összességében 10-15%-kal alacsonyabb termésmennyiséggel számol, azonban ez a magyarországi értékesítésben nem lesz érzékelhető. Ennek oka, hogy a korábbi évek többlet termését folyó borként exportálták, idén a megtermelt mennyiség legnagyobb része a belföldi piacra kerül. A Varga Pincészet termékeiből továbbra sem lesz hiány a boltok polcain.
Az idei évet értékelve hasonlóképpen nyilatkoztak az Agrárszektor által megkérdezett szőlőtermesztők és pincészetek is. A szakemberek szinte egybehangzó véleménye szerint az idei évjáratú borok minősége várhatóan kiváló lesz, ám a mennyiséggel - éppen az aszály miatt - lehetnek gondok.
(A cikkben szereplő képek forrása: Varga Pincészet)