Miközben Franciaországban otthonok maradnak víz nélkül és a szántóföldi növénytermesztésben is nagy problémákat, fennakadásokat okoz a forróság, jó évet zárhatnak azok, akik a só előállításával foglalkoznak. Guerande régió egyik sótermelője szerint ez a felmelegedésnek köszönhető - írta meg az Infostart az Euronews értesülései alapján.
- mondta a húsz éve az iparágban dolgozó Francois Durand.
A szakember hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a tengeri sótermelés átlagosan 1,3 tonna volt sótartályonként. Ezzel szemben az idei hozam ennek majdnem a duplája, várhatóan 2,5 tonna lesz.
A termelésnövekedés hátterében az áll, hogy az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány egyaránt felgyorsította a sós víz elpárolgását. Az ágazatban dolgozók közül sokan azt mondták a Reuters-nak, hogy a következő néhány évre elegendő sótartalékuk van. Eközben az észak-olaszországi rizottórizs-termelők azt mondták, hogy a száraz időjárás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a földjeik túl sósak lesznek a következő évek során is a rizstermesztéshez.
Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet e héten közzétett adatai szerint az EU földterületeinek 45%-át fenyegeti a szárazság veszélye. A terület további 15%-a a legmagasabb, "riasztási" szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a növények és a termények károsodnak. A szárazság miatt Franciaországban több mint 100 körzetben nincs folyó ivóvíz. Spanyolországban, ahol júliusban volt a legmelegebb július, a vízkészletek minden idők legalacsonyabb szintjén vannak.