Megőrülnek ezért a zöldségért a spanyolok: egyre többen termesztik az országban

agrarszektor.hu2022. szeptember 11. 12:03

A legnagyobb spanyol mezőgazdasági szakmai egyesület, a több mint 200 ezer tagot számláló ASAJA egyik regionális szervezete, az Asaja Almería közlése szerint eredetileg a szokásosnál korábbra várták az idei szezon kezdetét, ám az utóbbi időszakban uralkodó perzselő hőség miatt jó, ha normál időben el tudják kezdeni az idényt. A „fóliaváros” területi arányainál megfigyelhető legfontosabb változás a paradicsom előtérbe kerülése lesz.

Az utóbbi évek kifejezetten alacsony és instabil árai miatt sok termelő döntött úgy, hogy más növényeket, döntően cukkinit, paprikát vagy uborkát favorizál a paradicsommal szemben, idén azonban az átlagár 34%-kal nőtt a tavalyihoz képest - így a kisebb termelt mennyiség ellenére is 14%-kal nőtt az ágazat árbevétele. Az utóbbi évek egyik határozottan jelentkező tendenciája a paradicsomkülönlegességek irányába tett elmozdulás, mert ezek a típusok, fajták nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak a gazdáknak. Ez a trend az idén is folytatódik, például a körte alakú koktélparadicsomot ismét jelentős területen termesztik majd. A prognózisok szerint 2%-kal tovább nő a paprika területe is, az uborkánál pedig 5% körülire teszik a bővülést. A fenti kultúrák preferálását legfőképpen a cukkini (-15%) és a padlizsán (-10%) területének csökkenése kíséri - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
zöldségtermesztés, paradicsom, paradicsomtermesztés, spanyolország, paradicsomtermelés,