Érik az újabb olajkrízis: ezt az egész világ meg fogja érezni

agrarszektor.hu2022. szeptember 13. 16:04

Nehéz helyzetbe kerültek az európai olívaolaj-termelők: két éve egy baktérium tizedelte meg Európa olajfáit, most pedig az aszály teheti meg ugyanezt. Az aszály és a forróság annyira megviselte az amúgy viszonylag nagy tűrőképességgel rendelkező olajfákat, hogy az már a világ olívaolaj-ellátását is veszélybe sodorta.

Idén júliusban Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein sorra dőltek meg a rekordok a forróság miatt, ráadásul több helyen erdőtüzek is pusztítottak. Az aszály és a szélsőséges időjárási jelenségek mostanra egész Európa olívaolaj-termelését veszélybe sodorták - írta meg a 444.hu a CNN értesülései alapján.

A Nemzetközi Olívatanács adatai alapján szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: tavaly a világ fogyasztásának több mint kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők az olíva-piacon. Egy andalúz termelő, Manuel Heredia Halcón arra számít, hogy az olívaolaj-termése idén körülbelül 40%-kal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt.

Az olívaolaj előállítása ugyanis az időzítésről szól: A fák márciusban kezdenek rügyezni, mielőtt májusban kinyílnak a virágok. Az olajbogyók a nyári hónapok során növekednek, ősszel pedig betakarítják őket. Andalúzia, Spanyolország legdélebbi régiója adja a világ olívaolajának mintegy harmadát. Ezen a területen megszokott, hogy a hőmérséklet rendszeresen eléri a 40 Celsius-fokot, de nem májusban, amikor a virágok nyílni kezdenek. Manuel Heredia Halcón szerint

abban a pillanatban talán a termés 15-20%-át veszítettük el.

A hőhullám mellett a termelőknek az is komoly fejfájást okozott, hogy három éve zsinórban nagyon kevés csapadék esett. A Guadalquivir folyó vízszintje, amely a környező olajfaligetek öntözését segíti, kritikusan alacsony. Az andalúz termelő elmondta, hogy ebben a vegetációs időszakban csak a szokásos vízmennyiség felét tudta adni a fáinak. Jövőre pedig még rosszabb lesz, mert a gátak teljesen kiürülnek - mondta Manuel Heredia Halcón.

A hiány egyúttal jelentős áremelkedéssel is jár majd: a cikk szerint az olívaolaj kiskereskedelmi árai 14%-kal nőttek júliusig az EU-ban, az infláció és a többi élelmiszer árának emelkedése pedig vélhetően még magasabbra löki majd az olívaolaj árát. Az andalúz termelő az idei olajat literenként 4 euróért tervezi eladni a vásárlóinak, köztük ázsiai és amerikai importőröknek. Ez 30%-os áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, áremelkedés, drágulás, szárazság, élelmiszerhiány, ültetvény, terméskiesés, olíva, olívaolaj, olajbogyó, faültetvény, élelmiszer-drágulás, olajtermelés,