A felek megállapodtak egyebek mellett abban, hogy az Alföldi Tej Kft. gyakorlati helyszínt biztosít a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokkal segíti az egyetem képzéseit, valamint szorosan együttműködnek a kutatás, fejlesztés és innováció területén: új termékek fejlesztése, melléktermékek feldolgozási lehetőségeinek vizsgálata, táplálkozás-élettani hatásokkal összefüggő kutatások/fejlesztések, új, költséghatékony és veszteségcsökkentő technológiák és módszerek kidolgozása szerepel a tervek között. A felek kiemelt feladatul tűzték ki a fogyasztók és a termelők edukálását - írja a MATE. Az ünnepélyes aláírás alkalmával Gyuricza Csaba kiemelte, hogy a hazai élelmiszergazdaság fejlődése érdekében fontos az elméleti és gyakorlati szereplők összekapcsolása.
A MATE célja e megállapodással az is, hogy a gyakorlati szakembereket oktatóként is bevonják a szakemberképzésbe, hallgatóiknak gyakorlati helyszínt biztosítsanak az Alföldi tej Kft-nél, illetve az, hogy a nemzetközi hírű Tejgazdasági Kutatóintézet aktívan részt vegyen a hazai tejipari fejlesztésekben. Antal Gábor, az Alföldi Tej Kft. felügyelőbizottsági elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hazai élelmiszerfeldolgozásnak nemzetközi versenytársaival szemben elmaradása van a tudomány mindennapi használatában, ezen kívánnak változtatni az együttműködéssel, illetve remélik, hogy fiatal mérnökökkel erősíthetik majd a magyar tejfeldolgozó ipart. Dr. Pusztai József, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője az aláírás alkalmával azt hangsúlyozta, hogy a tejfeldolgozás területén nagyon nagy a nemzetközi verseny, így azt reméli az együttműködéstől, hogy javul cégük versenyképessége.