agrarszektor.hu • 2022. október 10. 11:03
Az étkezési alma idei termése megfelelő volt Magyarországon, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. És hogy miért nem emelkedik az alma ára az országban? Az a lengyel importtal magyarázható.
A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályos periódust. Ez amiatt jó hír, mert ezek termelik a magyar étkezési almák majdnem 100%-át. Ugyanakkor az idősebb kertekben nagyon alacsony az idei termésátlag, ami elsősorban az ipari feldolgozókat érinti rosszul - mondta Takács Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. Ezért az idei aszály valódi károsultjai azok az ipari feldolgozóüzemek, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk a kapacitásuk kihasználására - olvasható az Infostart oldalán. Takács Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar almatermés 60%-a évtizedeken át ipari célra hasznosult, a savanykás sűrítmény ugyanis igazi kuriózumnak számított a világpiacon. A régi ültetvények felszámolásával viszont ez mostanra megváltozott.
A szakember szerint a magyar termelők is a minőségi almatermesztés felé fordultak, és egyre csökken az ipari alma mennyisége. A magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, külföldön azonban mégsem tud versenyképes lenni - tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Mennyiségileg ugyanis nem termelnek annyit a magyarok, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben tudjanak exportálni.
Lengyelország a kontinens legnagyobb almatermesztője, de a kelet felé irányuló exportjuk a világhelyzet miatt most korlátozott. Takács Ferenc szerint emiatt a felesleges termény nagy része Európában fog landolni, ami várhatóan a hazai árakat is lenyomja majd.
A lengyel alma is meg fog jelenni a magyarországi polcokon. Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak, hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb
- mondta Takács Ferenc.
A magyarok fejenként átlagosan évi 12 kilogramm almát esznek, ami nem számít soknak. Ugyanakkor a FruitVeB alelnöke szerint valamiféle javulás már látható. A főzőműsoroknak és trendeknek köszönhetően egyre népszerűbb az egészséges életmód, ezért a zöldség-gyümölcsfogyasztás emelkedik. Viszont azt is látni, hogy a zöldség egyre nagyobb teret szakít magának, és a gyümölcs visszaszorul. A FruitVeB éppen azon dolgozik, hogy a gyümölcsöt népszerűbbé tegyék, és növeljék az almafogyasztást - tette hozzá Takács Ferenc, a szakmaközi szervezet és terméktanács alelnöke.