Fontos megállapodás született: óriási változások jöhetnek a magyar élelmiszeriparban

agrarszektor.hu2022. október 23. 16:29

A győri Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szélesebb körű oktatási, kutatási együttműködés létrehozása érdekében együttműködési megállapodást kötött október 20-án. A meglévő szakmai kapcsolatok erősítésével többek közt a precíziós élelmiszeralapanyag-előállítás és -feldolgozás területén folyó kutatások, a szakemberképzés és az élelmiszer-technológiai innovációk közös fejlesztése várható.

Az ünnepélyes aláíráson dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke kifejtette: egy keretmegállapodás akkor látja el szerepét, ha azt konkrét tartalommal, közös projektekkel töltik meg a felek. Ez a Széchenyi István Egyetem és a hivatal számára nem fog nehézséget okozni, hiszen számos területen tudnak kapcsolódni egymáshoz.

Nagy örömmel csatlakozunk a partnerséghez, és természetesen szívesen járulunk hozzá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál rendelkezésre álló szakmai tudással és tapasztalattal a korszerű oktatáshoz

- emelte ki dr Oravecz Márton.

Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja elmondta, ezek az együttműködések az intézmény stratégiai céljainak elérését segítik. Hozzájárulnak a nemzetközi versenyképességéhez, a gyakorlatorientált képzés fejlesztéséhez, az ipari és piaci igények kiszolgálásához, közös kutatás-fejlesztési programok lebonyolításához.

A jó minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszer előállítása nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is fontos stratégiai cél. Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karunk kiváló kutatókkal tudja támogatni ezt a törekvést, de egyetemünk más területeken is be tud kapcsolódni ebbe a munkába, akár a digitalizáció, az ipar 4.0 vagy épp az automatizálás témakörében is

- hangsúlyozta Dr. Kovács Zsolt.

Dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja hozzátette: eddig is voltak közös kutatásaik a Nébih-hel, de az együttműködési megállapodás még szorosabbra fűzi a kapcsolatot. Amint fogalmazott, az elmúlt évek megmutatták, hogy mekkora szükség van napjainkban a jó minőségű és megfelelő mennyiségű élelmiszerre. Ez az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy még előrébb lépjen a biztonságos élelmiszer-termelés, ennek oktatása, illetve a témába vágó új kutatási területek elindítása.

A partnerség lehetőséget ad közös konferenciák, előadássorozatok elindítására, amelyek a szélesebb társadalmi rétegek felé is be tudjuk mutatni, miért fontos a minőségi alapanyag és a minőségi élelmiszer fogyasztása

- emelte ki Dr. Szalka Éva.

Az együttműködési megállapodást dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke és dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja látta el kézjegyével. A felek célja, hogy a keretmegállapodást minél több területen töltsék meg közös projektekkel, legyen szó a magas színvonalú szakemberképzésről, oktatásfejlesztésről, kutatás-fejlesztési együttműködésről vagy éppen élelmiszer-biztonsági képzésekről, közös programokról.

(A címlapképen Dr. Kovács Zsolt, dr. Oravecz Márton, dr. Szalka Éva és dr. Filep Bálint láthatóak a megállapodás aláírását követően. Forrás: Májer Csaba József)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egyetem, nébih, együttműködés, stratégiai-megállapodás, innováció, együttműködési-megállapodás, élelmiszertermelés, kutatás-fejlesztés, élelmiszer-előállítás, precíziós-technológia, szakemberképzés, élelmiszer-alapanyag,