2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Itt az új belga gépcsoda: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt az új belga gépcsoda: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Üvegházakban használható a belga Biobest, a kanadai ecoation és az ugyancsak belga Bogaerts új önvezető robotja. Az Otto névre keresztelt robot növényvédelmi, monitoring és termés-előrejelzési feladatokat lát el, ugyanakkor a jövőben az öműködő permetezőgépekkel együttműködve komolyabb szerepet is kaphat az üvegházi növénytermesztés során.

A Biobest, az ecoation és a Bogaerts együttműködésének gyümölcse Otto, az autonóm robot, aki rengeteg beépített szenzorával fáradhatatlanul képes róni az üvegházak sorait. A helyes irányt az ecoation 360 fokban kitekintő „Virtual Walk” kamera biztosítja, mely egyben képet is közvetít - olvasható a FruitVeB oldalán. Érzékelői elsősorban integrált növényvédelmi és termés-előrejelzési célokat szolgálnak, de minden egyes négyzetméteren éjjel-nappal képes mérni a klímaadatokat és akár a fényerőt is. A Universal Model képfelismerő rendszernek köszönhetően képes megkülönböztetni az adott termény érettségi és növényegészségi állapotát, így termés-előrejelzéssel szolgálhat, valamint képes megtekinteni és értelmezni a csapdák fogásadatait is.

A Bogaerts Greenhouse Logistics hamarosan összekapcsolja az Otto által felvett térinformatikai adatokat saját Qii-Jet TA önműködő permetezőgépeivel, és csak oda fognak permetszert vagy levéltrágyát kijuttatni, ahová valóban szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02