Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.13. kedd

agrarszektor.hu2022. december 13. 07:45

Többnyire derült vagy kissé felhős idő várható többórás napsütéssel - derül ki az Agrárszektor keddi (2022.12.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2022.12.13.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2022.12.13.) napon.

2022.12.13. kedd: Többnyire derült vagy kissé felhős idő várható többórás napsütéssel. Kisebb körzetekben, napközben elsősorban a keleti, északkeleti határszélen lehetnek felhősebb tájak, ahol továbbra is előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. Estefelé délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet kora délután -3 és +3, késő este -9 és -2 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hidegfront távolodik, így megszűnő hidegfronti hatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a szervezet görcskészsége erősödik, illetve a reflexidő is megnyúlhat.

A következő napon várható időjárás

2022.12.14 szerda: Délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, így jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elsősorban délelőtt északkeleten, keleten lehetnek még napos időszakok, ezt követően csupán kisebb szakadozás lehet a felhőzetben. Helyenként előfordulhat kisebb csapadék, eleinte inkább havazás, havas eső, melyet délnyugat felől egyre inkább eső vált fel. Néhol átmeneti gyenge ónos eső, ónos szitálás sem kizárt. Az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön időnként élénk, erős lökések is kísérhetik a déli, délkeleti irányú szelet. Hajnalban általában -9, -3 fokot mérhetnek, de a szélvédett, kevésbé felhős, hófödte északkeleti tájakon ettől több fokkal hidegebb lehet. A csúcshőmérséklet -4 és +3 fok között valószínű, északkeleti határvidéken az alacsonyabb értékekkel.

Friss híreink:

Külföldre vinnék ezeket a magyar a zöldségeket: itthon alig kell, pedig van bőven

A gyökeresen megváltozott piaci és gazdasági helyzet hatalmas kihívásokat okoz a magyarországi kertészetekben. Az egyértelműen látszik, hogy a hazai gyümölcstermesztő felület 40-50 százaléka korszerűtlen és potenciálisan versenyképtelen, a következő 2-3 évnek pedig valószínűleg komoly piactisztító hatása lesz a gyümölcstermelők tekintetében, és nagyon sokan ki fognak majd esni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. A szakemberek emellett arról is beszéltek, hogy habár nagyon megdrágultak idén a hajtatott zöldségek itthon, ezzel egyenesen arányosan egy 25-40 százalékos forgalomcsökkenés is tapasztalható Magyarországon, és várhatóan a piac jövőre csak még tovább fog szűkülni, ami miatt sokan elkezdhetik az exportpiacokra szállítani a hazai árut.

2023-ban jön az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a magyar agráriumban

Napjaink egyik legsürgetőbb problémája a magyar agráriumban, a generációváltás és a gazdaságátadás, amely téren komoly változásokat hozhat a 2023. január elsején hatályba lépő gazdaságátadási törvény. A szakemberek szerint azonban a jogszabályi módosulás nem fogja megoldani ezeket a gondokat Magyarországon, sokkal nagyobb nehézséget okoz azonban az, hogy gyakran nincs meg az akarat, illetve a megfelelő hozzáállás a partnerek részéről a gazdaságátadás során - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon

Érkezik az új szabályozás: 2023-tól átalakulhat a permetezés Magyarországon

A mezőgazdaságban - ezen belül is főként a növényvédelemben - számos új lehetőséget kínál a drónhasználat, amely javíthatja a kijuttatott hatóanyagok hatékonyságát, így költségmegtakarítást jelenthet a gazdálkodóknak. A drónhasználatot lehetővé tévő hazai szabályozás már rendelkezésre áll, de még több fontos tényező is elengedhetetlen ahhoz, hogy a drónok a mezőgazdaságban elterjedjenek. A megfelelő eszközök mellett többek között szakképzett drónkezelők kellenek, illetve szükség van olyan engedélyezett növényvédő szerekre is, amelyeket drónokkal is ki lehet juttatni. De melyek lehetnek a mezőgazdasági drónhasználat legfontosabb szempontjai és a drónos növényvédelem milyen konkrét előnyöket nyújthat a növénytermelő gazdálkodóknak? Mekkora az érdeklődés a drónpilóta képzés iránt, és milyen lehetőségek rejlenek ebben az új eljárásban? A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián a szakemberek többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,