Veres Virág Cintia • 2023. február 13. 06:02
Az édesburgonya - vagy hívjuk batátának, ki, hogy szereti - egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, nem véletlenül. Ehetjük sütve, főve, főételek mellé, de akár még süteményekben is megállja a helyét, sőt, egészséges(ebb) nassolnivalókat is készíthetünk belőle. Nem a legolcsóbb zöldség, de még bőven a megfizethető kategóriában van. Még egy óriási előnye, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokat is viszonylag jól tűri, a sima burgonyánál biztosan jobban. Így hát valóban nem alaptalanul nyitottak rá az emberek, ugyanakkor a problémák ebben az esetben is felmerültek. Hogy mik ezek pontosan, az az alábbi cikkünkből kiderül.
A batáta lassan már a hazai gasztronómia egyik alapvető élelmiszerévé válik, hiszen nem hiányozhat az éttermek, gyorséttermek étlapjáról vagy éppen a zöldségesek kínálatából. Mindamellett, hogy finom és sokoldalú, egészséges is és nagyszerűen beleépíthetjük az étrendünkbe. Kovács András növényorvos, az Édesburgonya.bio lapunknak elmondta, hogy több okra is visszavezethető a népszerűsége:
Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben.
Nem sokan termesztik egyelőre
Annak ellenére, hogy népszerű és a magyar klíma is megfelelő a batátának, nem sokan kezdtek el vele komolyabban foglalkozni. Körülbelül párszáz hektárra tehető a termőterülete, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. Inkább a kisebb, 1-2 hektáros termőterületek jellemzőek, a Nyírség területén viszont már látni részes integrációt.
Tényleg ellenáll a klímaváltozásnak?
Évek óta tendencia, hogy a burgonyából a korai fajták termeszthetők sikerrel, mivel hirtelen felmelegszik az idő és megáll a növekedésben. Míg a burgonya 25 Celsius-fok felett nem hízik, az édesburgonya intenzív növekedése 25 Celsius-fok felett kezdődik. Időben is eltér a két növény vegetációja. Mikor a burgonya virágzik, vagy újburgonya kezd kikerülni a pultokra, akkor ültetik ki az édesburgonya palántákat a területre.
Az édesburgonya szélsőséges időjárási körülmények közt is termelhető, azonban a gazdaságossága csak ideális körülmények közt garantálható. Jól viseli az aszályt, nem fog kiégni, elpusztulni, azonban megáll a növekedésben, így, ha nincs kellő, körülbelül 100 kedvező nap a vegetáció alatt, akkor apró lesz a termés
- fogalmazott Kovács András.
Hozzátette, a trópusokon mindez nem probléma, mert folytatja a növekedést, amint kedvezők lesznek a körülmények, de lehet, hogy 140-150 nap kell a megfelelő méretű terméshez - magyar klímán viszont nem áll rendelkezésre 150 nap. Mindezen kívül az őszi lehűlés limitálja a tenyészidő nyújtását. Ahol a túlélés a cél, az éhínség sújtotta területeken - például Afrikában -, nagyon hálás növény, rossz körülmények között is hoz termést, de a boltok zöldségpolcain elvárt minőséget a megfelelő méretű és alakú gyökereket nehezebb megcsinálni, és az ideális körülmények nagyon fontosak hozzá.
Nem kerülték el a problémák a termelőket
A termelőtől megtudtuk, hogy az aszály természetesen őket sem kerülte el, de öntözéssel enyhítették a növények szomját, a fejlődésük viszont így is lelassult. A betakarítást csak később tudták elkezdeni, és, amit legutoljára szedtek fel, az fejlődött a legnagyobbra.
A legnagyobb nehézséget a munkaerőhiány adta, ami minket is elért. Már csökkentettük a termőterületünket nagyjából 30%-kal az előző évhez képest, mert egyszerűen nem volt, aki elültesse a palántákat. De a felszedés még nagyobb aggodalommal telt, hiszen körülbelül tized annyi emberrel tudtuk csak végezni a felszedést, mint előző évben, így nagyon elnyúlt. Ami most a legnagyobb nehézség a magyar édesburgonya-termesztést tekintve, hogy az importban megjelent az olcsó egyiptomi édesburgonya, ami lefelé szorítja az árakat. Másfelől, sokan kaptak kedvet a termeléshez, de termelői piacokon, háznál, nagybani piacon már nem fogy el ennyi kistermelő áruja. Így bőséges kínálat mellett, dráguló energia -és üzemanyagárak mellett dráguló munkabérekkel kell gazdaságosan termelni. A minőség és a mennyiség kulcsfontosságú, hogy megtérülő legyen a beruházás. A haszonkulcs mindenképpen kisebb, mint eddig volt
- fogalmazott a szakember.
Erre számíthatnak a vásárlók
Kovács András kitért arra is, hogy mi vár itthon azokra, akik édesburgonyát szeretnének vásárolni. Mint fogalmazott, a piaci helyzetet látva, az olcsó import most kezd elfogyni a világpiacról, áprilistól várható kisebb emelkedés, és nyáron ez folytatódik, ahogy kiürülnek a raktárak.
Összességében dömpingben olcsóbb volt az édesburgonya, ez a brutális akciókból is látszik. Ahogy fogy a termés, elkezdődhet az árak emelkedése az inflációhoz igazodó mértékben.