A gyümölcsök szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek elkerülésében kiemelten fontos. A Táplálkozási Akadémia szakemberei szerint, a mérsékelt energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk segíti a megfelelő napi energiabeviteli érték, az ideális testsúly elérését és fenntartását. Bőséges vitamin- (pl. C, B1, B2, K, folsav), ásványi anyag (pl. kálium, magnézium) és antioxidáns (pl. C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok), valamint alacsony nátriumtartalmukkal hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez - olvasható a HelloVidék oldalán. Nagy élelmi rosttartalmuk segíti emésztőrendszerünk megfelelő működését, hozzájárul egyes daganatos betegségek, illetve a zsírok, a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Jelentős víztartalmuk segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
A gyümölcsök és zöldségek sokféleségükkel, számtalan elkészítési módjukkal szolgálják étrendünk változatosságát, szezonban vásárolva könnyen, megfizethető áron elérhetőek, arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket szezonjukban vásárolva, fogyasztva még a környezetet is védjük. A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget, gyümölcsöt, könnyen be lehet tartani az ajánlást. Ezt pedig fontos szem előtt tartani a hűvösebb hónapokban is. Nem gondolnánk, de most, februárban is érdemes a boltokat, piacokat, zöldségeseket járni, hiszen számos fontos, szezonális gyümölcsöt szerezhetünk be.
Fontos a szezonális étkezés, és a hozzá kapcsolódó vásárlás
A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális gyümölcsfogyasztás alatt azt értjük, mikor olyan gyümölcsöket vásárolunk, melynek éppen szezonja van, legyen az a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél. De milyen előnyökkel jár a szezonális gyümölcs fogyasztása?
- A hazai idénynövények frissebbek és jobb minőségűek, vagyis tápanyagtartalmuk magasabb, hiszen nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől az asztalig, és nem szükséges távoli országokból, esetlegesen másik kontinensről importálni őket. Így nem csak az egészségünkre, hanem még a környezetre is jótékony hatással lehetünk.
- A szezonális termékeket általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg.
- Az idényjellegű termékek vásárlásával támogathatjuk a hazai termelőket is.
Mit kínálnak most a piacok, áruházak?
Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása - némi éves
ingadozással - nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jónéhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon.
A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani. Így tehát ebben a hónapban a citrusfélék játsszák a kiemelkedő szerepet a gyümölcsök között. Egész pontosan ezek a gyümölcsök a narancs, a citrom, a klementin, a kivi, a mandarin és a grapefruit. Nézzük is meg, mennyibe kerülnek a vidéki piacokon, áruházakban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon a következő egzotikus import gyümölcsök szerezhetők be az alábbi árakon:
- a citrom 990-1000 Ft/kg,
- a mandarin 700-990 Ft/kg,
- a klementin 980 Ft/kg,
- a narancs 750-800 Ft/kg,
- a grapefruit 1500 Ft/kg,
- a kivi 990 Ft/kg,
- a banán 900-950 Ft/kg,
- a füge 4000-4500 Ft/kg,
- az ananász 980-1200 Ft/kg,
- a mangó 650-900 Ft/kg.
A nagybani piacok kínálatában a következő egzotikus import gyümölcsök az alábbi árakon szerepelnek:
- a citrom 580-750 Ft/kg,
- a mandarin 550 Ft/kg,
- a klementin 580-600 Ft/kg,
- a narancs 490-540 Ft/kg,
- a grapefruit 740-750 Ft/kg,
- a kivi 630-750 Ft/kg,
- a banán 600-850 Ft/kg, a füge 2700 Ft/kg, az ananász 680-700 Ft/kg
- és a mangó 480 Ft/kg.
Persze a nagyobb áruházak is kínálnak most szezonális, egzotikus gyümölcsöket. Ezeknél a következő árakkal találkozhatunk:
- Az ALDI-ban a kivi 449 Ft/doboz áron kapható, a narancs 333 Ft/kg áron, a mandarin 469 Ft/kg.
- Az Auchan kínálatában a narancs 699 Ft/kg, a bio narancs 999 Ft/kg, a bio mandarin 1499 Ft/kg, a kivi 149 Ft/db, a grapefruit 699 Ft/kg, az ananász 799 Ft/kg, a mangó 599 Ft/kg, a banán pedig 799 Ft/kg.
- A Lidl akciós újságában a banán 449 Ft/kg, a narancs 339 Ft/kg, a mandarin 499 Ft/kg.
- A Spar akciós szórólapjában a mandarin 599 Ft/kg, a narancs 449 Ft/kg, a kivi 499 Ft/kg.
- A Tesco akciós ajánlatai között szerepel a narancs 369 Ft/kg áron, az ananász 499 ft/kg, a kivi 79 Ft/db áron.
Ha megnézzük a kínálatot jól látszik, hogy ténylegesen jelentős különbségek vannak az árakban a piaci, illetve a bolti kínálat között. Érdemes tehát vásárlás előtt körbenézni az akciós kínálatok között, hogy mérlegelni tudjunk, hol éri meg számunkra bevásárolni, hol tudunk a legtöbbet spórolni.
Fontos a megfelelő tárolás, hogy ne legyen kidobott pénz a vásárlás
Igyekezzünk mindig friss, érett, ép gyümölcsöket, zöldségeket választani. A puhább fajtákat kosarunkban ne tegyük alulra, nehogy a rápakolt többi áru összenyomja őket. Otthon válogassuk ki az esetleg kissé sérült, megnyomódott darabokat, amennyiben lehet, ezeket használjuk fel először. A gyümölcsöket nagy meleg esetén tárolhatjuk a hűtőszekrényben is, de mindenképpen száraz, hűvös helyen helyezzük el őket, akár a spájzban, akár a pincében vagy egy zárt szekrényben. Inkább vásároljunk gyakrabban friss árut, így kevésbé kell tartanunk attól, hogy otthon tönkremennek. Ezen kívül a vitaminok mennyisége rövid idő, egy-két nap, sőt néhány óra alatt jelentősen csökkenhet.
A tisztítás, darabolás fázisaiban keletkezett gyümölcs-, zöldséghulladékot, ha tehetjük, helyezzük el a komposztban. Ha túl sokat vásároltunk valamiből vagy egyéb okból nem használunk fel mindent, fagyasszuk le a megfelelően előkészített zöldségeket, gyümölcsöket.