10-15 százalékkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok, mint egy éve, mert nem jut többre a terméktanács szerint. Nagyobb a visszaesés az uniós átlagnál, pedig már az infláció megugrása előtt negyedével kevesebb termék fogyott a termékekből Magyarországon, mint az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott napi minimum. Aggasztó a helyzet egy táplálkozási szakember szerint. Egy kiló paprikáért átlagosan 1500 forintot kértek országszerte, 21%-kal drágult mindössze egy hónap alatt - derült ki az RTL Híradójából.
A szokatlanul hideg dél-európai időjárás pedig csak tovább tetőzte a gondokat. Az eladók szerint egyre kevesebbet vásárolnak, paradicsomból is egy-egy darab kerül bele a kosarakba. Bár a zöldségek és a gyümölcsök árai nem drágultak annyira drasztikusan, mint más élelmiszereké, ugyanakkor jelentősen megcsappant a fogyasztásuk. Az élelmiszer-drágulás, az infláció és a megugrott rezsiárak miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy visszafogják a vásárlást.