Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.02.16. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.02.16. csütörtök

agrarszektor.hu
A köd, rétegfelhőzet kiterjedése a nap során fokozatosan csökken, de helyenként - nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon - tartósabban felhős maradhat az ég - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.02.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.02.16.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.02.16.) napon.

2023.02.16. csütörtök: A köd, rétegfelhőzet kiterjedése a nap során fokozatosan csökken, de helyenként - nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon - tartósabban felhős maradhat az ég. Másutt napos idő valószínű fátyolfelhőkkel. Csapadék továbbra sem lesz, a délnyugati szél az északkeleti megyékben olykor megélénkülhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 12 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon kissé hűvösebb lehet.
Késő estére 0 fok köré hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2023.02.17 péntek: Tovább vastagszik a felhőzet, nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Napos körzetek-időszakok főleg a nap első felében lehetnek. Szórványosan előfordul eső, zápor. Éjjel, reggel ködfoltok is várhatók. A délnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között valószínű. Délnyugatról északkelet felé haladva mérhetnek alacsonyabb értékeket.

Friss híreink:

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar mézről: színt vallottak a hazai méhészek

Az átlagosnál melegebb december és január komoly problémákat okozott a mezőgazdaságban, hiszen a szinte tavaszias időjárás hatására jóval kevesebb rovarkártevő pusztult el, mint szokott, ráadásul a növények is elkezdtek idő előtt felébredni a téli álmukból, ami - egy esetleges későbbi és komolyabb fagy esetén - újabb károkkal járhat. Az enyhe időjárás a méheknek és a méhészeknek sem kedvezett, több helyütt elkezdtek mozgolódni a méhcsaládok, másutt a fiasítás is elkezdődött. Mindeközben a méhészek nemcsak a méhcsaládjaik egészsége miatt aggódhatnak, hiszen a felvásárlási árak ősz óta is folyamatosan csökkennek, miközben elképesztő mennyiségben ömlik az európai és a magyar piacokra a külföldi, jelöletlen eredetű és bizonytalan összetételű méz.

Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

A magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Kiemelték ugyanakkor, hogy a vásárlói szokások jócskán megváltoztak az utóbbi időben, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen csak annyit, amennyire szükségük van.

Kiderült az igazság a magyar burgonyáról: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Igaznak bizonyult a szakértők előrejelzése, február elejére valóban elfogyott a hazai termesztésű burgonya Magyarországon. Februártól jó néhány hónapig csak külföldi, importált tételek lesznek megtalálhatóak a boltokban. Ezeken azonban a kereskedőknek vesztesége van, mivel a megemelkedett beszerzési árakat és szállítási költségeket az ágazat szereplői nem tudják érvényesíteni, hiszen az étkezési burgonya még egészen április végéig a hatósági áras élelmiszerek közé tartozik. De vajon lesz-e elég burgonya a hazai kereslet kielégítésére? Mi lesz ezzel a termékkel, ha véget ér az ástop, akár idő előtt, akár a meghatározott határidővel? Az Agrárszektor erről kérdezte az Országos Burgonya Termék Tanácsot.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Keményen behajtják a kamatstopot a magyar bankok: rengeteg pénzt bukhatnak számlatulajok

Ideje elengedni a pesszimizmust, és elhinni, hogy 2-3 hónapon belül pozitív jeleket láthatunk már a magyar gazdaságban - mondta a Pénzcentrumnak Sándorfi Balázs. A Bankmonitor ügyvezetője szerint ugyanakkor korai lenne még az alapkamat csökkentéséről beszélni, arra pedig senki ne számítson, hogy drasztikus áresés indul be a magyar ingatlanpiacon, csupán egyfajta átértékelődés várható, de az nem fog nagyot szólni. A lakásvásárlás előtt állók ne várjanak alacsonyabb kamatokra, inkább menedzseljék a kölcsönüket, hiszen bármikor ki lehet azt váltani egy jobb ajánlattal. A szakember arról is beszélt: a kamatstop nagyjából ugyanazt eredményezi a bankokban, mint az élelmiszerek hatóság ára a boltokban, végső soron a lakosság fizetheti meg az árát. Ha tényleg minden áron szükség van kamatstopra, akkor legalább ne legyen általános! - tette hozzá. Interjú.

Drága tavasz vár a kutyatartókra: nincs mese, ezért fizetniük kell

A legtöbb kutya- és macskatartó számára nagy gondot jelent kedvencük szőrhullatása. Ez most tavasszal is aktuális probléma lesz. Mit tehetnek a gazdik otthon? Mikor érdemes szakemberhez fordulni? A HelloVidék most Marosán Anita kutyakozmetikust kérdezte, milyen megoldások léteznek erre a problémára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 13:32