Kiderült az igazság a Magyarországon kapható krumplikról: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu2023. március 24. 18:27

A Szupermenta csomagolt burgonya terméktesztjén már kiderült, hogy biztonságosak a kereskedelemben kapható krumplik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a teszt folytatásaként további vizsgálatokat végeztek. Utánajártak például, hogy hogyan változik a különböző körülmények között tárolt burgonyák cukortartalma és káros anyag mennyisége, valamint megvizsgálták azt is, hogy általánosságban van-e különbség a krumplik beltartalma között.

A csomagolt burgonyák vizsgálata után a tárolás ezen termékekre gyakorolt hatását vizsgálták a Szupermenta szakemberei - olvasható a Nébih oldalán. A kiegészítő vizsgálatai során többek között kiderült, hogy a „tiszteletbeli burgonya” címmel elismert édesburgonya rászolgált a nevére, hiszen a kísérlet elején mért cukortartalma bőven meghaladta a klasszikus krumpliét: az első méréskor 5,35 g/100g volt. Ez az érték negyed évvel később szobahőmérsékleten történő tárolással 5 g/100g-ra csökkent, míg hűvös helyen eltéve 6,23 g/100g-ra nőtt.

A Nébih szakembereinek vizsgálatai arra is rávilágítottak, hogy zsír-, fehérje-, cukor- és keményítőtartalmukat tekintve a hagyományos burgonyák beltartalmi értékei között nincs jelentős különbség. Míg a klasszikus krumplikat és az édesburgonyát összehasonlítva megállapítható, hogy utóbbinak nemcsak a cukor, hanem a fehérjetartalma is magasabb. A kísérlet részletes eredményei elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
burgonya, krumpli, vizsgálat, nébih, szupermenta, cukortartalom, tárolás, beltartalom, fehérjetartalom, zsírtartalom, édesburgonya, tesztelés,