Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.04.03. hétfő

agrarszektor.hu2023. április 3. 07:45

Felszakadozik a felhőzet, majd általában többórás napsütésre számíthatunk gomolyfelhő-képződéssel - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.04.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.04.03.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.04.03.) napon.

2023.04.03. hétfő: Felszakadozik a felhőzet, majd általában többórás napsütésre számíthatunk gomolyfelhő-képződéssel. A gomolyok azonban jobban össze is állhatnak, és akár hosszabb időre is eltakarhatják a napot. Néhol előfordulhat zápor, hózápor. Az északi szél sokfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2023.04.04 kedd: Hozzávetőlegesen az ország délkeleti, keleti felére vastag, zárt felhőzet húzódik, míg északnyugatra, nyugatra napos, gomolyfelhős idő valószínűbb. Délkelet, kelet felé haladva növekvő eséllyel valószínű csapadék, amelynek nagyobb része jó eséllyel lehet havas eső, havazás. Az északi szelet sokfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében helyenként viharos lökések kísérhetik. Délutánra 3 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Új őrület hódít a magyarok körében: egyre több gazda vesz ilyen gépeket

A magyar gazdák többsége még nincs felkészülve arra, hogy művelés nélküli talajművelési rendszerekben gondolkozzon, azt viszont egyre többen látják, hogy egy időben elvégzett talajmunka, vetés sok esetben milliókat hozhat a konyhára - jelentette ki az Agrárszektornak Dr. Kalmár Tibor, a Väderstad Kft. ügyvezetője. A szakember elmondta, hogy a szántóföldi kultivátorok csak akkor működnek optimálisan, ha a megfelelő teljesítményű traktor mögé kapcsolják őket, de beszélt arról is, hogy nemcsak globálisan, de a magyar termelők körében is egyre keresettebbek a precíz kijuttatásokat lehetővé tevő munkagépek.

Sokan termesztenek otthon hagymát: ezt a legtöbben mégis elfelejtik ültetéskor

Rengeteg hagymaféle létezik, van amelyiknek a levelét, virágát, a többségnek a szárát vagy a „hagymáját” fogyasztjuk. Némelyek igen intenzív ízűek, ezeknek többnyire gyógyhatása is jelentős, de az enyhe változatok is egyre terjednek, ezek elfogyasztása után nyugodtan társaságba mehetünk. Nézzük miből válogathatunk, mert itt az ideje az ültetésüknek.

Ezek a szupernövények nálunk is teremnek: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket

Számos Ázsiában kedvelt levélzöldség a hazai kiskertekben is kitűnően termeszthető lenne. Közülük több fajnak a magja már könnyen beszerezhető, így csak egy kis nyitottság szükséges ahhoz, ezeket a magyarok is megkóstolják. A levélzöldségek egészségesek, ízletesek, változatosak, és rövid idő alatt megtermelhetők.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Lelepleztük a magyar boltok gigaakcióit: minden egy irányba mutat, ennek sokan nem fognak örülni

Sorra jelentik be tartós árleszállításaikat a magyar üzletláncok húsvét előtt. Gyakorlatuknak persze megvan a jól körülírható háttere, amit a Pénzcentrumon most agrárgazdasági és élelmiszeripari szakemberekkel jártunk körül. Egyfelől nem csak nálunk, de nemzetközileg is látszik egyfajta konszolidáció az árakat tekintve, a régi olcsóságra azonban senki ne számítson már soha. Ahogy arra sem, hogy a húsvét után ugyanannyi akciókkal bombáznák a boltok, mint most. A jelenlegi ugyanis egy nagyon érzékeny időszak a kiskereskedelemben: a kereslet a korábbi hónapokban brutálisan bedőlt a magas árak miatt, úgyhogy most mindennél fontosabb a vásárlók becsalogatása a boltokba. Sok vásároló most örülhet, de az öröme nem biztos, hogy sokáig fog tartani. Úgy látszik, a diszkonthálózatok is nagy nyertesei a mostani különleges időszaknak, míg a hipermarketek inkább szenvednek, a magyar láncok pedig lehet, hogy már végzetesebb sebet is kaptak.

Egyre több magyart kényszerít lopásra a magas infláció: ezt viszik el a legtöbb boltból

Az egyre drágulóbb élelmiszerárakat nem igazán követték a béremelkedések, ami sokakat kényszerít olykor bűnös utakra. Nem csoda így az sem, hogy a külföldi országok mellett, Magyarországon is megnőtt a bolti lopások száma. Hogy mit lopnak el legtöbben a boltokból? Hogyan alakult a lopások száma magyar boltokat illetően? Mit tehetnek az eladók, a termékek és boltjuk védelme érdekében? Errők is kérdeztük többek közt az Országos Rendőr-főkapitányság szakembereit. 

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,