Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.04.07. péntek

agrarszektor.hu2023. április 7. 07:45

Túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé várható gyenge intenzitású csapadék: északkeleten, keleten havazás, havas eső, nyugatabbra havas eső, eső lesz a jellemző - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.04.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.04.07.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.04.07.) napon.

2023.04.07. péntek: Túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé várható gyenge intenzitású csapadék: északkeleten, keleten havazás, havas eső, nyugatabbra havas eső, eső lesz a jellemző. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, időnként meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunától keletre 2 és 6, a Dunántúlon 4, 10 fok között alakul. Késő este 0, +5 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás: sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.04.08 szombat: Nagyrészt borult lesz az ég. Több helyen előfordulhat eső, záporeső, főleg a nap első felében és elsősorban az északkeleti harmadban és a hegyekben havas eső, havazás is előfordulhat. Csak helyenként élénkül meg az északkeleti szél. Hajnalban általában -3, +4, délután 5, 11 fok valószínű.

Friss híreink:

Kész, vége: ezek a magyar gazdák már biztosan búcsúzhatnak az idei terméstől

Bár áprilist hagyományosan szeszélyes hónapnak mondják, ilyenkor - elméletileg - már nem kellene komolyabb lehűlésektől tartani. Az utóbbi néhány évben azonban rendre megdőlni látszik ez a hagyomány, és az elmúlt napokban megint csak durva fagyokban volt része Magyarországnak. Ezek, valamint a velük járó havazások pedig komoly pusztítást okoztak a gyümölcsösökben, ahol mostanra nem egy fajtánál megkezdődött a virágzás. Ilyenkor a fagyok több gyümölcsnél is jelentős termésveszéssel járhatnak, különösen a kajszi tekintetében. De mennyire is rossz a helyzet? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Itt az ideje gatyába rázni az élelmiszeripart Magyarországon

A magyar élelmiszeriparral kapcsolatban kettős érzelmeink lehetnek, hiszen mondhatni, hogy egy stabil, válságálló és valóban stratégiai ágazatról van szó, ugyanakkor versenyképesség és jövedelemtermelő képesség terén komoly lemaradásban van az európai versenytársakhoz képest. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese az Agrárszektornak elmondta, hogy előre kellene lépnünk abban, hogy minél több olyan tőkeerős és exportképes magyar nagy cégünk legyen, akiknél az exporthoz szükséges kompetenciák erősek, és az exportpiacokon is értelmezhető volumenben képesek termelni. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az élelmiszeripar fejlesztésére nagyságrendileg 800 milliárd forint lesz elérhető a ciklusban, amit, ha jól használnak fel, akkor végre végbe mehet az a modernizáció, ami 30 éve várat magára. Ez egy történelmi lehetőség arra, hogy „gatyába rázzák” a magyar élelmiszeripart, és létrejöjjenek azok a modern technológiával termelő, hatékony, versenyképes üzemméretű vállalkozások, amik aztán tartósan a magyar önellátás és export alappillérei lehetnek.

Egyre több magyar gazda mond le erről az állatról: sorra tűnnek el az állományok

Érezhetően megfogyatkozott az Európai Unió állatállománya az elmúlt időszakban. A sertésállomány az unió egészét nézve 5 százalékkal, a kecskénél pedig 3 százalékos volt a csökkenés, de a juh és a szarvasmarha tekintetében is visszaesés volt megfigyelhető. Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb mértékben csökkent a sertésállomány, de ebben nincs semmi meglepő, a fogyatkozás mértéke nem lóg ki az európai átlagból. Az Agrárszektor által megkérdezett szakértő szerint a magyar sertéságazat egy kifejezetten zavaros időszakot tudhat maga mögött, így nincs semmi csodálkoznivaló a számokon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ennyibe kerül egy gombóc fagyi 2023-ban: szinte luxus, mégsem mondanak le erről a magyarok

A magyar cukrászdákat, fagyizókat nagy kihívások elé állította az elmúlt évben az alapanyag-drágulás, illetve az energiaválság is. Bár télen sok vállalkozás ezért felélni kényszerült a tartalékait, tömeges bezárásokra végül nem került sor. A szakma 2023-ban bízik a jó fagylaltszezonban és abban, hogy a fagyizás, sütizés még nem vált akkora luxussá a magyar vendégek számára, hogy le kelljen róla mondaniuk. A cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek a szezonban, így 450-500 forint lehet egy gombóc fagylalt ára. Arról, hogy mi várható az idei fagylaltszezonban Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt a Pénzcentrumnak. Az interjúból az is kiderült, hogy az Év Fagylaltja verseny idén lesz 25 éves, ezt pedig egy igazán különleges Fagylalt Ünnep keretében tervezik a vendégekkel közösen megünnepelni.

Az Őrség hagyományos ízei: így készül a hajdinás vargányaleves és az eredeti őrségi dödölle

Az Őrség Magyarország egyik legkülönlegesebb néprajzi és történeti tájegysége, ahol nem csak a természet és az élővilág csodálatos, hanem a helyi hagyományőrző gasztronómia is. Honnan kapta a nevét a tájegység, mit érdemes tudnunk a történelméről? Milyen meghatározó események formálták a közösség kulturális emlékezetét, milyen népi értékeket sikerült megőrizni az utókor számára? És a legfontosabb: milyen egyedi, ínycsiklandó finomságokat köszönhetünk a helyieknek?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,