agrarszektor.hu • 2023. április 12. 11:03
A tejtermelők beszámolói szerint márciusban sem csökkent a tejfelvásárlási ár csökkenésének üteme, és a lejtmenet várhatóan a következő hónapokban sem áll meg. A szakember szerint még nem lehet meghatározni, mennyire fognak kerülni az árak az önköltség alá, de általánosságban elmondható, hogy azok a tejtermlők jártak jobban, akik ősszel nem a drága hazai gabonából tároltak be, hanem az olcsóbb ukrán importból.
Márciusban ismét mintegy 15 forinttal csökkent a nyers tej felvásárlási ára, ami általában már 200 forint alatt van - mondta el Gamos András, a paksi székhelyű Milkmen Kft. szaktanácsadója, korábbi ügyvezetője. A szakember az elmúlt hónapban is hasonló mértékű árcsökkenésről számolt be, ugyanakkor most is hozzátette, hogy a tej ára, illetve lemorzsolódásának mértéke cégenként eltérő lehet - írta meg a Világgazdaság. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) egyébként nemrég még 217,22 forintos, egy kilogrammra vetített februári felvásárlási árról tájékoztatott, és a piaci szereplők által jelzettnél mérsékeltebb, 3%-os áresésről írt, amely 63%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Ahogy Gamos András elmondta, ilyenkor mindig némi tejtöbblet alakul ki a piacon, amit erősíthet, hogy az AKI - szintén még februári - adatai szerint a nyers tej külpiaci kiszállítása 5%-kal csökkent, és alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A nyers tej kilogrammjának kiviteli ára 138,99 forint volt februárban, az előző havihoz képest 23%-kal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7%-kal csökkent. Eközben a nyers tej felvásárlása a januári mennyiségtől 8%-kal, a 2022. februáritól pedig 7%-kal maradt el.
A szakember azonban úgy véli, a tejtermelők megszokhatták már, hogy ciklikusan változnak az árak. Korábban is voltak olyan időszakok, amikor messze az önköltség alatti árakat kaptak a tejért, és olyanok is, amikor magasabb volt az ár, és tudtak tartalékolni. Azt viszont, hogy a mostani árcsökkenés mit mennyire sújt, mennyire kerültek az árak az önköltség alá, a hazai tejtermelői körre általánosan lehetetlen megfogalmazni. Ennek az az oka, hogy a itthoni piacra bekerült nagy mennyiségű ukrán gabona jóval alacsonyabb áron, mint amelyen esetleg a tejtermelők tavaly ősszel betároltak. Kérdés tehát, hogy annak idején ki mennyire tudott takarmányt készletezni, mert aki tudott, annak most a drága takarmányt kell feletetnie, ami növeli az önköltséget - magyarázta a Gamos András, hozzátéve, hogy aki nem tudott készleteket felhalmozni, azon nyilván segített az importgabona.
Mint emlékezetes, a KSH arról számolt be, hogy tavaly a szarvasmarhatartók 3%-a fejezte be tevékenységét, ennyivel csökkent a termelők száma. Az igaz, hogy aki abbahagyja a szarvasmarhatartást, illetve a tejtermelést, az általában nem kezdi újra, de mégsem érdemes a vészharangot kongatni, mert a piacon erőteljes koncentráció megy végbe. A nagy, jól menő üzemek növelik a létszámot, leginkább pedig talán a középméretű, 100-150 marhát tartó gazdaságok fogynak. Kisebb parasztgazdaságok mindig létesülnek 20-30 tehénnel, közülük néhány a középkategóriába is képes felnőni.
A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a tejtöbblet még kitart egy-két hónapig, de a turistaszezon megindultával enyhülni fog. A következő hónapokban még egy enyhe, és egyre lassuló ütemű árcsökkenés várható a nyerstej-piacon, de a valódi kérdés az, hogy mi történik a nyugat-európai piacon, mert az nagyban befolyásolja a magyar helyzetet. Sőt, Gamos András szerint a globális piaci hatások már annyira érvényesülnek itthon is, hogy az új-zélandi időjárás jobban hat a tejárakra, mint a hazai.
A bolti árakra pedig a felvásárlási árak csökkenése és az üzletláncok árháborúja hat, legalábbis a kiskereskedők által kommunikált ármérséklések - amelynek egyik terepe a tej és a tejtermékek – ezt sejtetik. Az AKI adatai szerint a tej és tejtermékek tejfeldolgozói átadási ára közül egyedül a kefir értékesítési ára emelkedett, 3%-kal, a tejfölé stagnált, a tehéntúróé, a natúr és a gyümölcsös joghurté, valamint a fogyasztói tejé egyaránt 1-2%-kal, a natúr vajkrémé, a trappista sajté, az adagolt vajé, valamint az ömlesztett sajté 3-8%-kal csökkent. Az AKI által idézett KSH pedig az adagolt vajnál, valamint a 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tejeknél 1%-os áremelkedést, a tejfölnél stagnálást, míg a gyümölcsös joghurtnál 1%-os, az árháború szimbolikus jelképévé vált trappista sajtnál pedig 2%-os csökkenést mért - bár itt várható, hogy a márciusi adatokban már jelentősebb lesz a lefelé mutató árkülönbség.