Az EU MACP keretén belül 12 élelmiszerből véletlenszerűen gyűjtött minták laborvizsgálatára került sor. 2021-ben ezek a padlizsán, a banán, a brokkoli, a termesztett gombák, a grapefruit, a dinnye, a paprika, a csemegeszőlő, a szűz olívaolaj, a búza, a szarvasmarha zsír és a csirketojás voltak - írja a Nébih. Az összehangolt programban elemzett minták közül:
- 58,1% (8 043 minta) szermaradványoktól mentesnek tekinthető;
- 39,8% (5507) tartalmazott egy vagy több szermaradékot a megengedett szint alatti, vagy azzal egyenlő koncentrációban (ez az úgynevezett maximálisan megengedett növényvédőszer-maradék szint vagyis MRL);
- 2,1% (295) a megengedett szintet meghaladó szermaradékokat tartalmazott.
A szakemberek a termékek azonos választékát háromévente mintavételezik, ezáltal a csökkenő vagy esetleg növekvő tendencia is jól vizsgálható.
Az MRL-t meghaladó növényvédőszer-maradékok általános aránya a 2018. évi 1,4%-ról 2021-ben 2,1%-ra emelkedett. A grapefruit kivételével az átlagos MRL-túllépési arány 2021-ben 1,4% volt, csakúgy, mint 2018-ban. 2021-ben a tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az EU-n kívülről importált grapefruitokban magasabb a növényvédőszer-maradékok jelenléte, ezért még ugyanebben az évben az Európai Bizottság fokozta az ezirányú határellenőrzéseket. A jelentés azt mutatja, hogy a 2021-ben elemzett élelmiszer-árucikkek valószínűleg nem jelentenek veszélyt a fogyasztók egészségére. Mindazonáltal a hatóság beszámolója számos ajánlást is tartalmaz a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelésére.