Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.04.30. vasárnap

agrarszektor.hu2023. április 30. 07:45

A felhősebb Dunántúlon kora délelőttig még gyenge záporeső előfordulhat, ott is gomolyosodik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2023.04.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2023.04.30.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2023.04.30.) napon.

2023.04.30. vasárnap: A felhősebb Dunántúlon kora délelőttig még gyenge záporeső előfordulhat, ott is gomolyosodik a felhőzet. Délután napos, gomolyfelhős idő várható, a Dunától keletre erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé a déli óráktól záporok, zivatarok elszórtan előfordulhatnak. Az északi szél egyre nagyobb területen megélénkül, a Dunántúlon, a Zemplén és a Nyírség térségében erős széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között alakul.
Késő este 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás veheti igénybe az erre érzékenyek szervezetét. Fejfájás, erősödő migrén lehetnek a legáltalánosabb panaszok.

A következő napon várható időjárás

2023.05.01 hétfő: Általában sok napsütés valószínű gomolyfelhőkkel, délnyugat felől fölénk húzódó fátyolfelhőzettel. Legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki. Az északkeleti, keleti szél időnként megélénkül. Délután 19, 23 fok lesz a jellemző.

Friss híreink:

Ez a helyzet valójában a bioélelmiszerekkel: erről sokan nem is tudnak

Egyre többen próbálnak meg kiskertjükben vegyszerek nélkül gazdálkodni. A biotermékek biztosan nem tartalmaznak szermaradványt, de nem véletlenül drágábbak. A termés egy része a kórokozóké, kártevőké lesz, így az egységnyi területen elérhető kisebb hozam magasabb árral párosul.

Drasztikus lépésre készül Amerika: ez Európára is óriási hatással lehet

Az Egyesült Államok kormánya évek óta fokozott aggodalommal figyeli a madárinfluenza terjedését, ami Amerikában is komoly károkat okoz az állattartásban. A vírus H5N1 törzse már több tízmillió csirkét fertőzött meg Amerika-szerte. A tojás ára az egekbe szökött, és félő, hogy a járvány átterjedhet más haszonállatokra is. Ezért a Biden-kormány történelmi lépésre készül és átfogó oltási kampányt tervez.

Poloskák lephetik el a magyar kerteket: itt a tuti módszer a kártevők ellen

A poloskák kétségtelenül a nemkívánatos vendégek közé tartoznak, akár a kertünkről, akár az otthonunkról van szó. Beléptünk a tavaszba, ami a szebbnél szebb színekben úszó virágok, madárdal és meleg mellett azt is jelenti, hogy az említett „vendégek” is kezdenek előbújni. Ráadásul a tél is roppant enyhe volt, ami csak tovább tetézi a bajt, hiszen nem volt tartós hideg, ami el tudná pusztítani őket. Amint kezd hűvösebbé válni az idő, szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Munkák, amikkel degeszre keresheted magad idén nyáron: durva órabérek, semmilyen tudás sem kell

Bár a nyári diákmunkákat illetően a trendek tavaly óta nem változtak, hosszabb távon azért megfigyelhető, hogy a fizikai, főleg monoton vagy nehéz fizikai munkák veszítenek vonzerejükből a fiatalok körében. Ők egyébként jelenleg átlagosan bruttó 1900 forintos órabérért tudnak dolgozni Budapesten és környékén, illetve az észak-dunántúli régióban, míg az Alföldön és a Dél-Dunántúlon ennél alacsonyabb bér jellemző. Ezek a fizetések viszont a 25 év alattiaknak gyakorlatilag nettó bérek, amik mellé még elég sok más juttatást is kaphatnak. Nyáron legnépszerűbbek a különféle nyárhoz kapcsolódó munkák: turizmus-vendéglátás, strandok, csúszdaparkok.

Ösztöndíjat, munkalehetőséget és kedvezményes lakhatást kínálnak a balatoni fiataloknak

A fiatalok letelepedését segítené a Balatonon az a komplex program, amely a térség népességmegtartó képességének növelésére, kiemelten a demográfiai kilátások javítására, a térségben tapasztalható súlyos, az országos átlagot jóval meghaladó mértékű elöregedés enyhítésére, a munkaerőhiány oldására, a balatoni identitás erősítésére fókuszál. Ezek közül az egyik a megújuló balatoni közösségeket célozza meg, köztük is kifejezetten a fiatalok esélyeit kívánja javítani a magyar tengernél. A HelloVidék most górcső alá vette a „Számít Rád a Balaton” nevet viselő projektek, aminek már elkezdődött az előkészítése.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,