Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.01. hétfő

agrarszektor.hu2023. május 1. 07:45

Az ország északkeleti harmadán derült lesz az ég, de a Dunántúl felett levő felhőzet is szakadozik, így ott is, mint az ország többi részén sok napsütés várható a délnyugat felől megnövekvő fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.05.01.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.05.01.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.05.01.) napon.

2023.05.01. hétfő: Az ország északkeleti harmadán derült lesz az ég, de a Dunántúl felett levő felhőzet is szakadozik, így ott is, mint az ország többi részén sok napsütés várható a délnyugat felől megnövekvő fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett. Csapadék nem lesz. A délkeleti szél csak Sopron körül erősödhet meg, másutt inkább élénk lökések lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2023.05.02 kedd: Délnyugat, nyugat felől tovább vastagszik a felhőzet. Hazánk nyugati felén-kétharmadán egyre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A délkeleti, keleti, majd a Dunántúlon az északi szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Délután 16, 25 fok várható, délkeleten számíthatunk a melegebb, a csapadékosabb nyugati vidékeken a hűvösebb időre.

Friss híreink:

Nagy veszélyben a mezőgazdaság: a 2022-es aszály csak a kezdet volt

2022-ben az egész ország a bőrén érezte a klímaváltozás okozta rekord aszály következményeit. Az évről évre fenyegető szárazságok a vízellátást, a mezőgazdaságot és az élelmiszerláncot is fenyegetik. Magyar és nemzetközi tudósok pedig különböző modellekkel próbálják megbecsülni, pontosan mekkora veszélyt is jelent az agráriumra és a társadalomra a globális felmelegedés, és vajon mi várható az elkövetkező évtizedekben. A kutatások pedig mind aggasztó képet mutatnak.

Ez a helyzet valójában a bioélelmiszerekkel: erről sokan nem is tudnak

Egyre többen próbálnak meg kiskertjükben vegyszerek nélkül gazdálkodni. A biotermékek biztosan nem tartalmaznak szermaradványt, de nem véletlenül drágábbak. A termés egy része a kórokozóké, kártevőké lesz, így az egységnyi területen elérhető kisebb hozam magasabb árral párosul.

Drasztikus lépésre készül Amerika: ez Európára is óriási hatással lehet

Az Egyesült Államok kormánya évek óta fokozott aggodalommal figyeli a madárinfluenza terjedését, ami Amerikában is komoly károkat okoz az állattartásban. A vírus H5N1 törzse már több tízmillió csirkét fertőzött meg Amerika-szerte. A tojás ára az egekbe szökött, és félő, hogy a járvány átterjedhet más haszonállatokra is. Ezért a Biden-kormány történelmi lépésre készül és átfogó oltási kampányt tervez.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Balogh Levente: sokan meggazdagodhatnak a visszaváltós PET-palackokból Magyarországon

Nincs apelláta, 2024. január elsejétől Kelet-Európában is be kell vezetni a visszaváltható PET-palackokat, Balogh Levente pedig azt várja az intézkedéstől, hogy ezek a csomagolóanyagok teljesen eltűnnek a szemétből. A Szentkirályi Magyarország elnöke hozzátette: Nyugaton is sokan jöttek rá, hogy a visszaváltós rendszerben a PET nem szemét, hanem árucikk, és rendesen meg is szedték magukat belőle. Az üzletembertől megtudtuk, hogy áll most munkaerő tekintetében a Szentkirályi, és az épp most futó, Az álommeló című műsoráról is beszélgettünk: mint elmesélte, az elején kapott hideget-meleget, de a nézők már kezdik megérteni, miért kapnak olykor elsőre bagatellnek tűnő feladatokat a jelentkezők. Abban is sokan kételkednek, hogy ő maga egy-egy forintonként építette fel a vállalkozását, de most elmesélte a teljes történetet. Interjú.

Őrület, hová kirándul májusban rengeteg magyar: 9 csodaszép, vidéki kastély csalogat

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerték és nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei, melyek között kastélyok és várak is találhatóak. A felújított kastélyok közül most bemutatunk párat, melyek közül nem mind a program keretében szépült meg, de ennek ellenére is érdemes őket tavasszal felkeresni, hisz nemcsak az épületek maguk, de az őket körülvevő park, természeti környezet is szemet gyönyörködtető ilyenkor. 

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,