2024. július 18. csütörtök Frigyes
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.03. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.03. szerda

agrarszektor.hu
Jobbára borult lesz az ég, de délután a Tiszántúlon és északnyugaton szakadozottá, gomolyossá válhat a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.05.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.05.03.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.05.03.) napon.

2023.05.03. szerda: Jobbára borult lesz az ég, de délután a Tiszántúlon és északnyugaton szakadozottá, gomolyossá válhat a felhőzet. Eső, zápor elsősorban az ország északnyugati felében valószínű, majd délután már középen és délkeleten is kialakulhatnak záporos, zivataros gócok. Az északias szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti harmadban erős, olykor viharos lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult részeken 14, 20, az Alföldön 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 11 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hideg- és melegfrontra érzékenyek szervezetét egyaránt megterheli az időjárás. Leggyakoribb tünetként fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A közlekedésben résztvevők részéről óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.05.04 csütörtök: Az összefüggő felhőzet felszakadozását, gomolyosodását követően gomolyfelhős idő várható általában sok napsütéssel és kevés fátyolfelhővel. Helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. A csúcshőmérséklet 16, 21 fok körül alakul.

Friss híreink:

Súlyos döntés születhet: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-as felbukkanása óta rendkívül komoly problémát jelent Magyarországon.  A betegség nemcsak a hazai vaddisznó- és házisertés-állományt veszélyezteti, de jelentős nehézségeket ró az ágazat szereplőire, és komolyan csökkenti az ország sertéságazatának exportlehetőségeit. Jó hír azonban, hogy a hazai házisertés-állományban mindezidáig nem jutott be a vírus, és az ASP felszámolására irányuló mentesítési terv is jól halad. De mekkora problémát is jelent itthon a betegség? Mi várható a következő időszakban? Mennyire tudatosak a sertéságazat magyar szereplői? Az Agrárszektor erről kérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségét.

Újabb céggel bővülhet a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

Teljesen megszünteti és felszámolja a tojótyúk- és a tojástermelés-ágazatát a Talentis Agro Csoport, mert egyre többször okoz nehézséget a termék eladása, közép-európai szinten ugyanis a kiskereskedelmi láncok beszerzői határozzák meg a piacot, nem a kisebb cégek - tájékoztatta az Agrárszektort Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, a cég pulykaérdekeltsége azonban piacvezető ágazatnak számít, és nagy fejlesztései terveik vannak ebben a szektorban. A szakember többek között arról is beszélt lapunknak, hogy további akvizíciókat terveznek a jövőben, főleg a termőföldekben és a tejhasznú szarvasmarhákban céloztak meg növekedést. Hozzátette, egyre többen keresik meg őket - főleg a generációváltás miatt - azzal, hogy eladnák a cégüket, így szinte folyamatosan nézegeti a cégcsoport a felvásárlásra alkalmas vállalkozásokat.

Nagy veszélyben a mezőgazdaság: a 2022-es aszály csak a kezdet volt

2022-ben az egész ország a bőrén érezte a klímaváltozás okozta rekord aszály következményeit. Az évről évre fenyegető szárazságok a vízellátást, a mezőgazdaságot és az élelmiszerláncot is fenyegetik. Magyar és nemzetközi tudósok pedig különböző modellekkel próbálják megbecsülni, pontosan mekkora veszélyt is jelent az agráriumra és a társadalomra a globális felmelegedés, és vajon mi várható az elkövetkező évtizedekben. A kutatások pedig mind aggasztó képet mutatnak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Szigorú büntetés vár a magyar utak tahóira: börtönbe is kerülhet, aki igazán pofátlan

Ezen a héten a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag a leggyakoribb bunkóságokkal foglakozott, amelyekkel a közutakon találkozhatunk. Ehhez kapóra jött, a Mercedestől kapott tesztautónk is, amely teljes mértékben megfelel a sztereotípiáknak: egy nagy, sötét színű terepjáró. Az egyes szituációk megértésére a Kreszprofesszorként is ismert Pető Attila közlekedési szakértőt hívtuk segítségül. Emellett az is kiderül, megér-e 33 millió forintot a Mercedes GLC SUV egy dízelmotorral.

Itt nyaralnak a tehetős magyar párok idén? Nem sajnálják a pénzt néhány nap pihenésre

A szálláshelyeket érintő legfrissebb adatok szerint a beérkező foglalások mintázata már jobban hasonlít a 2019-es, pandémia előtti időszakéra. A frekventált dátumokra, mint hosszú hétvégék, a vendégek már jóval előbb lefoglalták a szállást, mint a COVID alatt - akkor inkább kivártak. A nyári vakációról pedig 29 százalékkal többen gondoskodtak már az előfoglalások időarányos összehasonlítása szerint. Arról, hogy merre utazik a legtöbb magyar család már írtunk, most viszont arra voltunk kíváncsiak, merre utazik a legtöbb pár ma, Magyarországon. Lássuk, melyek a kiemelt desztinációk idén. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29