Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.04. csütörtök

agrarszektor.hu2023. május 4. 07:45

A felhőzet gomolyosodását követően sok napsütés várható, több gomolyfelhő a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén képződhet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.05.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.05.04.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.05.04.) napon.

2023.05.04. csütörtök: A felhőzet gomolyosodását követően sok napsütés várható, több gomolyfelhő a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén képződhet. Délután egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat - nagyobb eséllyel a délkeleti, keleti határvidéken. Az északias szelet Borsodban és a Zemplén térségében erős lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között alakul. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2023.05.05 péntek: A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés ígérkezik. Csapadék nem várható. Gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú légmozgás. Délutánra 19 és 24 fok közé melegszik a levegő.

Friss híreink:

Súlyos gondok jöhetnek Magyarországon: beüthet a hiány a takarmányiparban?

Az ukrán gabona okozta zavar talán már senkinek sem lehet meglepő, ugyanakkor számos kérdés vetődik fel esetében. Legyen szó állattartásról, élelmiszeriparról, növénytermesztésről, nagy a bizonytalanság. A takarmányiparról nem is beszélve. A kialakult helyzet ugyanis keveréktakarmány-gyártást érinti talán a leginkább. Az már látszik, hogy ez esetben idén lesz csökkenés, hiszen az állatállományban is volt, főleg a sertéseknél. A szakértők nagyjából 10%-kal kalkulálnak. Ami viszont biztos, hogy kulcskérdés lesz az, hogy az importtilalom meddig fog fennállni.

Súlyos döntés születhet: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-as felbukkanása óta rendkívül komoly problémát jelent Magyarországon.  A betegség nemcsak a hazai vaddisznó- és házisertés-állományt veszélyezteti, de jelentős nehézségeket ró az ágazat szereplőire, és komolyan csökkenti az ország sertéságazatának exportlehetőségeit. Jó hír azonban, hogy a hazai házisertés-állományban mindezidáig nem jutott be a vírus, és az ASP felszámolására irányuló mentesítési terv is jól halad. De mekkora problémát is jelent itthon a betegség? Mi várható a következő időszakban? Mennyire tudatosak a sertéságazat magyar szereplői? Az Agrárszektor erről kérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségét.

Újabb céggel bővülhet a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

Teljesen megszünteti és felszámolja a tojótyúk- és a tojástermelés-ágazatát a Talentis Agro Csoport, mert egyre többször okoz nehézséget a termék eladása, közép-európai szinten ugyanis a kiskereskedelmi láncok beszerzői határozzák meg a piacot, nem a kisebb cégek - tájékoztatta az Agrárszektort Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, a cég pulykaérdekeltsége azonban piacvezető ágazatnak számít, és nagy fejlesztései terveik vannak ebben a szektorban. A szakember többek között arról is beszélt lapunknak, hogy további akvizíciókat terveznek a jövőben, főleg a termőföldekben és a tejhasznú szarvasmarhákban céloztak meg növekedést. Hozzátette, egyre többen keresik meg őket - főleg a generációváltás miatt - azzal, hogy eladnák a cégüket, így szinte folyamatosan nézegeti a cégcsoport a felvásárlásra alkalmas vállalkozásokat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ez ma a top 10 legolcsóbb új autó Magyarországon: 5 millió alatt már szinte semmit sem kapsz

A helyzet januárhoz képest változatlan: 4 millió forint alatt még mindig lehetetlen új autót vásárolni Magyarországon, a legfapadosabb, legolcsóbb modell is jóval többe kerül ennél. Viszont a 10 legolcsóbb hazai új autó közül volt olyan, amelyik százezrekkel lett olcsóbb január óta, de összességében több az olyan kocsi, aminek felment az ára. Megnéztük azt is, mennyibe kóstálnak manapság a magyarok kedvenc autói.

Sok kutyás nem tudja: ennyibe kerül idén, hogy túlélje kedvencünk ezeket a kórokat

A meleggel olyan kellemetlenségek is együtt járnak, amikre fokozottan oda kell figyelnünk: megérkeznek a szúnyogok és a kullancsok. Ezek az élősködők nagyon nagy bajt okozhatnak, akár halálos kórral is megfertőzhetik négylábú kedvenceinket. És akkor ott vannak azok a veszélyek, amelyek szintén nagyon komolyak, pedig nem is gondolnánk, hogy egyáltalán bajt okozhatnának négylábú kedvencünknek. 

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,