Álhírek terjednek a tejtermékekről: így küzdene az ágazat ellenük

agrarszektor.hu2023. június 1. 14:02

A Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben még május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Napjainkban a tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak a 21. század legnagyobb kihívásaival kell szembenéznie, mint például a soha nem látott gazdasági és piaci hullámzással, a klímaváltozással, a lakosság növekedésével, valamint több és egészségesebb, ugyanakkor tápláló és fenntartható élelmiszerek iránti igénnyel - olvasható a Tej Terméktanács közleményében.

A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen. Az állati fehérje iránti növekvő globális igény kielégítése mellett hozzá kell járulniuk a globális élelmezésbiztonsághoz és nem utolsó sorban válaszokat kell adniuk az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.

Soha nem volt nagyobb igény idehaza - a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat akaratlanul vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni - tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is.

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében. A tej és tejtermékek mind mennyiségileg, mind minőségileg a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett a kalciumfelvételünk 60-70%-a ezen élelmiszerekből származik. Az ásványi anyagok közül említésre méltó még a magnézium, a foszfor és a cink is, továbbá nem hagyható figyelmen kívül a sajtok nagy nátriumtartalma sem.

A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. Az idei évben a Tej Terméktanács 2023. június 6-án szervezi meg Tej Világnapi rendezvényét.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tej, tejtermék, tej-terméktanács, tejágazat, egészséges-táplálkozás, tejtermelők, egészséges-életmód, tej-szakmaközi-szervezet-és-terméktanács, megtévesztés, tejfogyasztás, tévhit, tejfeldolgozás,