Egyértelműen az újvilág győzelmét hozta a Decanter World Wine Awards 2023, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenye, amely immár húsz éve meghatározó a maga nemében, és amelyen 8250 bor szerepelt 57 országból.
Idén 10 ausztrál bor lett a legjobb, több, mint bármely más országé. A jól ismert Penfolds és Jacob's Creek márkák képviseltették magukat, míg a nyugat-ausztráliai Margaret River régió két győztes vörös és egy fehér borral büszkélkedhetett. A dél-ausztráliai McLaren Vale-nek két első osztályú vörösbora volt.
Az óvilág sem maradt díjak nélkül
A hagyományos bortermelő országnak számító Franciaország és Spanyolország egyenként nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru volt, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat és a Château De Rochemorin borászatoktól származnak. A Magyarországon kevéssé ismert, de globálisan népszerű sherry-k közül a Harveys 30 Years Amontillado és a Lustau 30 Years Old Oloroso lettek a legkiválóbbak. Olaszország hét Best in Show-t nyert - mindegyik vörösbor Toszkánából és Piemontból -, míg Portugália három Best in Show díjjal a portói és madeirai borok terén jeleskedett. Az argentin malbecek és a német rizlingek egyenként két-két Best in Show-t kaptak, Görögország és Dél-Afrika pedig két-két hasonló díjat vihetett haza. Egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir volt még a 2023-as év legjobbjai között.
Az idei zsűrizésre mintegy 74 ezer palack bort - nevezésenként négyet - szállítottak mintegy 60 országból Londonba. Áprilisban közel 240 szakértő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy naponta 80-90 bort kóstoljanak.
Diverz a bírálói kör is
Sarah-Jane Evans, aki 2019 óta a díjkiosztó társelnöke, a CNN-nek elmondta, hogy a bírák mind olyan regionális szakemberek, akiknek az ízlését a világ különböző konyhái formálták. Mindez nem véletlen: a bírálók körének egyre sokszínűbbé válása az egyik erőssége ezeknek a nagyszabású díjaknak.
Az ázsiai kóstolók például egészen más jelzőkkel és szókészlettel írják le a borokat, mint a hagyományos európai borokon nevelkedett szakértők.
A társelnök elmondta: a feltörekvő borok tekintetében új, nem szokványos régiók is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Emiatt az újdonságokra fogékony borrajongóknak "jó vadászterületnek" számít a Balkán. Mint kifejtette, Horvátország vagy Szlovénia csodálatos borokat tartogat.
A klímaváltozás mindent átír
Mivel a világ országaiban rendszeresen rekordhőmérsékleteket mérnek, az éghajlatváltozás már most is hatással van a kialakult borvidékekre. A spanyolországi hőhullámok és a kaliforniai erdőtüzek miatt a mostani egy nagyon nehéz időszak a borászatoknak, ugyanakkor rengeteg olyan szereplő van, amely előre gondolkodik és igyekszik a változásokat az előnyére fordítani.
Az egy bizonyos borstílusról híres régiók mostanában új szőlőfajtákat telepítenek. A franciaországi Bordeaux például nyolc új szőlőfajtát engedélyezett az elmúlt időszakban. A hagyományos Cabernet és Merlot mellett az új fajták sokkal alkalmasabbak lehetnek az éghajlatváltozás hatásai miatt.
A változó klíma földrajzilag is átalakítja a termőterületeket. A spanyolországi La Rijoa régióban, ahol a hagyományos szőlőtermő területek a folyóvölgy körül helyezkednek el, most olyan messzire nyúlnak fel a hegyoldalba, amennyire csak lehet. Az angol pezsgők pedig, amelyek a legtöbbek számára még mindig újdonságnak számítanak, Kentben, Sussexben, Hampshire-ben és Surreyben, az "Anglia kertjeként" ismert délkeleti megyékben egyre jobb minőséget produkálnak – írja a CNN.