2024. július 18. csütörtök Frigyes
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.13. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.06.13. kedd

agrarszektor.hu
Az ország zömén sok napsütés várható képződő gomolyfelhőkkel - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.06.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.06.13.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.06.13.) napon.

2023.06.13. kedd: Az ország zömén sok napsütés várható képződő gomolyfelhőkkel. Ugyanakkor a keleti, északkeleti megyékben lehetnek felhősebb tájak, de arrafelé is a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Egy-egy futó zápor sem kizárt. Az északkeleti, északi szelet Borsodban és a Tiszántúlon estig élénk széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet zömmel 20 és 25 fok között alakul, de a felhősebb tájakon helyenként kevéssel 20 fok alatt marad.
Késő estére többnyire 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan most nincs, de térségünkbe az eddigihez képest több fokkal hűvösebb légtömeg áramlik, ezért a légköri változásokra különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetik.

A következő napon várható időjárás

2023.06.14 szerda: A fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Kevés helyen fordulhat csak elő zápor, esetleg egy-egy zivatar. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű.

Friss híreink:

Megszólalt a szakértő: nem szabad, hogy a hús újra csak a gazdagoké legyen

Óriási a bizonytalanság jelenleg a magyar húsiparban a gazdaság szinte minden tényezőjét tekintve, ráadásul az ágazati szereplőinek fel kell készülnie az import erősödésére, illetve a fogyasztói kereslet várható, jelentős mértékű csökkenésére is - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Vitafort Zrt. Országos Szakmai Partnertalálkozóján Dabason. Kiemelte, az ársapka például egyértelműen növelte a sertéscomb importot hazánkban, miközben a sertéshús behozatalunk 13%-kal nőtt 2022-ben, az ársapka alá tartozó sertéscomb importja közel 46%-kal emelkedett meg. A szakember hangsúlyozta, ha azt akarjuk, hogy 2-3-5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain, akkor a fogyasztó felé a termékek valódi önköltségét meg kell jeleníteni.

Ez a növény sokat hozhat a konyhára, de oda kell figyelni a piacára Európában

Magyarországon az utóbbi években ismét nőni kezdett a facélia, avagy a mézontófű vetésterülete, mivel Nyugat-Európa részéről egyre komolyabb igények jelentkeznek a facélia vetőmagjára. A növény termesztésében ugyanakkor megfigyelhető egy ciklikusság, mivel a vetőmag ára a mindenkori terményáraktól függ. A mézontófű azonban ezen túl is hasznos lehet a magyar gazdák számára, hiszen a Közös Agrárpolitika rendszerében méhlegelőként, illetve ökológiai jellegű másodvetésként elszámolható vállalásként. De mekkora az érdeklődés a facélia termesztése iránt a magyar gazdák részéről? Milyen bevételük származhat ebből a növényből? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a szakértőket.

Durva, mire készülnek az amerikaiak: ez a gép óriási változást hozhat a földeken

Amerikai tudósok egy olyan mezőgazdasági robotot hoztak létre, amely fedélzeti érzékelőivel különféle adatokat képes gyűjteni. A robot valójában egy kisebb méretű traktor, ezért a tervezői szeretnék, ha a későbbiekben különféle felszerelések is csatlakoztathatóak lennének rá.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Magyar rögvalóság: ezeken a megyeszékhelyeken egy élet mukája is kevés a saját lakáshoz

Az elmúlt hónapokban cikksorozatunk keretében már végig jártuk, hogy melyik megyeszékhelyen mennyibe is kerül átlagosan egy ingatlan. Ekkor egészen pontosan azt vizsgáltuk meg, hogy melyek a megyeszékhelyek legolcsóbb és legdrágább utcái. Azonban érdemes azt is megvizsgálni, hogy az átlagos négyzetméterárak hogyan viszonyulnak a megyei átlagfizetéshez. Azaz hány évnyi fizetésünkbe kerülne egy átlagos méretű lakás a fővárosban, vagy a megyeszékhelyek egyikén. Jelen cikkünkben ennek jártunk utána, illetve azt is megnéztük, hogy van-e esélyünk hitel nélkül ingatlant vásárolni, vagy a legtöbb magyarnak a saját lakás már csak álom marad.

Így nyírja ki a rezsidémon a szabadtéri színházakat: egyre szűkül a vidéki repertoár

Az emelkedő energia- és gázárak, a kétszámjegyű infláció komoly terhet rónak a részben, vagy egészben önkormányzati fenntartású intézményekre, aminek a következményeként több fővárosi és vidéki színház is kénytelen volt drasztikusan változtatni műsortervén. Ahogy korábban a HelloVidék körképéből is kiderült, nem egy vidéki színház hónapokra leállt. Közeleg a nyár, a kőszínházak bezárnak, helyette azonban nyitnak a szabadtéri színpadok. Ezért is gondoltunk arra, ezúttal a nyári játszóhelyek helyzetét járjuk körbe: mi várható, milyen jegyárakkal számolhatunk, mennyiben érintik őket is a kulturális megszorítások? Pócza Zoltánnal, a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnökével interjúztunk, aki immár 6 éve vezeti a szervezetet, és aki nem mellesleg a Kőszegi Várszínház igazgatója is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29