Durva, ami az őszibarackkal történik Európában: erre senki sem számított

Durva, ami az őszibarackkal történik Európában: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack világpiaca számos országban jól indult, annak ellenére, hogy egyes termesztési régiókban kedvezőtlen időjárás uralkodott. A lapos barack értékesítése az elmúlt években megugrott, ami hatással volt az őszibarack iránti keresletre.

Számos termelő országban jól indult az őszibarack, a nektarin és a lapos barack szezonja, annak ellenére is, hogy nem egy termesztési körzetben kedvezőtlen időjárással kellett szembenézniük a gazdáknak - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Belgium továbbra is küzd az éghajlati problémákkal, ami a minőségi csonthéjas gyümölcsök korlátozott elérhetőségéhez és magasabb áraihoz vezet. Németországban a spanyol csonthéjas gyümölcsök uralják a piacot, amelyet az Olaszországból származó import követ. Az olasz termelők jelentős terméskiesésre számítanak, míg a spanyol terméshozamok magasabbak az idén. A francia forgalmazók még mindig a spanyol csonthéjas gyümölcsöket részesítik előnyben, ami lelassítja a hazai őszibarack átvételét. Törökország őszibarack- és nektarintermelése növekszik, kielégítve az export- és a hazai fogyasztási igényeket is. Dél-Afrika a bőséges esőzéseknek köszönhetően gyümölcsöző őszibarack- és nektarinszezonra számít. Kína hazai őszibaracktermése a korszerűsített létesítményeknek köszönhetően stabil ízt és minőséget biztosít. Észak-Amerikában az időjárási kihívások miatt az őszibarack és a nektarin kínálata továbbra is korlátozott, ami magasabb árakhoz vezet.

Hollandiában még mindig keresettek a spanyol barackok

A spanyol csonthéjas gyümölcsszezon idén kissé lassan indult. Az importőrök szerint az őszibarack, a nektarin és a lapos barack kínálata Spanyolországból a múlt hét végétől elfogadhatóan indult, ehhez most a görög kínálat járul hozzá. Más években időnként túlkínálat volt, de most nem ez a helyzet, ezért az árak változatlanok maradnak. A holland importőrök szerint a lapos barack értékesítés az utóbbi években eléggé megélénkült az őszibarack rovására. A lapos nektarin soha nem tudta elérni ezt a növekedést, így a nektarinok megtartják a részarányukat.

Belgiumban is nagy az igény a spanyol csonthéjas gyümölcsökre

A belga piacon a spanyol csonthéjas gyümölcsök kínálata mostanában élénkül, de a spanyolországi éghajlati problémák még mindig rányomják bélyegüket a gyümölcsök minőségére. Egy kereskedő szerint a múlt héten kissé javult a helyzet, de továbbra is nehéz jó minőségű csonthéjas gyümölcshöz jutni. Mint fogalmazott, a vízellátottsággal kapcsolatos problémák még mindig nagyok. A múlt héten persze volt eső, de a szakadó eső nem oldja meg a vízproblémát. A víz nagyon gyorsan elfolyik, nem ez az ideális, mert időre van szükség, hogy a talajrétegek feltöltődjenek. Az eredmény az, hogy az árak itt is magasak maradnak az évszakhoz képest, mivel az értékesítés még mindig akadályt jelent a fogyasztók számára.

A németek a spanyol és az olasz gyümölcsöket preferálják

Egy szövetségi ügynökség szerint a német piacon a spanyol csonthéjas gyümölcsök domináltak, míg az olasz eredetűek következtek a rangsorban. Néhány török és görög szállítmányt csak kiegészítő jelleggel importáltak. Francia tételeket csak Kölnben lehetett találni. Az érdeklődés nem volt különösebben nagy, azonban azt nehézségek nélkül ki lehetett elégíteni. Az árak többnyire lefelé tendáltak, ellenben árnövekedés is megfigyelhető volt. Különösen a vásárlók által kedvelt AA kaliberű fajták mutattak emelkedő árakat. A lapos barackok és a lapos nektarinok kellő érdeklődést váltottak ki nagyon vonzó érzékszervi tulajdonságaiknak köszönhetően, Berlinben jó ütemben vették őket.

Egy Olaszországgal szoros kapcsolatban álló német importőr szerint a csonthéjasoknál 40-50%-os terméskiesés várható. Emilia-Romagna régióban például sok földet elárasztott a víz, ami miatt egyes gyümölcsök, például a dinnye és a csonthéjasok elpusztultak. Elmondása szerint Szicíliában a virágzást is súlyosan érintette az időjárás, így kevesebb őszibarack és nektarin várható. Egy másik importőr azt állítja, hogy a jelenlegi időjárási körülmények ellenére Spanyolországban idén magasabbak a terméshozamok. A végfelhasználók nagyobb kaliberű nektarint és őszibarackot kérnek. Ő olasz nektarint is árul, azonban azt sokkal olcsóbban, gyengébb minőséggel adták el.

Franciaországban az elmúlt évek átlagához közelítő termés várható

Az őszibarack és nektarin becsült éves termése 2023. június 1-jén eléri a 228 700 tonnát. Ez a termelési szint megközelítené a tavalyi szintet és az elmúlt öt szüret (2018-2022) átlagát (+1%). Május végén jégeső sújtotta Occitanie termesztési területeit, ezek pontos hatása még nem ismert. A Roussillon régióban a legutóbbi esőzések csökkentették az év eleje óta megfigyelt vízhiányt. A PACA régióban a legutóbbi esőzések csökkentik a betakarítás előtti aszály kockázatát. A betakarítás valamivel később kezdődik, mint tavaly, amikor viszonylag korai volt. Az idei termés várhatóan meghaladja a 2022. évit és az elmúlt öt év átlagát. A Rhône-völgyében a májusi szeles időjárás és a jégeső megritkította a termés mennyiségét, amely éves szinten csökkent (-14%). Az első szüretek várhatóan valamivel később lesznek, mint 2022-ben. Ami a piacot illeti, a kereslet erős, de a francia gyümölcsök korai érkezése ellenére a forgalmazók a spanyol gyümölcsöket részesítik előnyben, ezért lassan nyitnak a francia őszibarack felé.

Olaszországban már szüretelik a korai nektarinokat, jól halad a csonthéjasok szezonja

Egy észak-olaszországi kereskedő elmagyarázta, hogyan változott az őszibarack és a nektarin piaca néhány nap alatt. Elmondása szerint a 23. hét végéig az árak magasak voltak, akár 1,60 €/kg az előre csomagolt gyümölcsökért, és magasabbak (például 2,30 €/kg) a nagyobb méretűekért. Aztán a 24. hét elején sok gyümölcs érkezett a piacokra, mind Dél-Olaszországból, mind Spanyolországból, és ez az árak csökkenését eredményezte. A piaci szereplő szerint az értékesítés, a mennyiséget tekintve nem túl magas, az árat mindenesetre a mennyiség szempontjából fontos és versenyképes árú spanyol termékek határozzák meg. Spanyolországban most sok gyümölcs van, mert egyes régiókban nagyon magas hőmérséklet volt, ami miatt sok gyümölcs érik egyszerre. A 23. hétig tartó kereskedelmi tendenciát egy apuliai termelő is megerősítette, egy sajátos csonthéjas gyümölcsszezonról beszélt, amelyet nem lehet mással összehasonlítani. Ami a gyümölcsösök helyzetét illeti, a termelő elmondta, hogy a korai nektarinokat szüretelik, amelyek jól fogyaszthatóak és megfelelő Brix értékűek. Tizenöt nap múlva fognak áttérni a középszezonális fajtákra. A Pavia fajta első mennyiségeit is elkezdik majd betakarítani. A helyzet javult a szezon kezdetéhez képest, mivel a szuperkorai őszibarack és nektarin mennyisége a rossz időjárás miatt nagyon korlátozott volt. Ebben a szegmensben a túlzott esőzés okozta a gyümölcsök megrepedését.

Egy campaniai termelő hozzátette, hogy a csonthéjas gyümölcsök szezonja eddig jól halad. Idén 40%-kal magasabb árakat látnak, mint az előző évben, a keresletnek megfelelő jó fogyasztás mellett. Az egyetlen probléma ebben a szezonban az alacsony terméshozam. Ez az ő esetükben körülbelül 30%-kal kevesebb, mint tavaly, a kedvezőtlen időjárási körülmények, különösen a jégeső miatt, amely sok termést veszélyeztetett. Jelen állás szerint a nyári gyümölcsök iránti kereslet szembetűnő, de az olasz termelés önmagában nem elegendő a teljes kereslet kielégítésére, így sok gyümölcskereskedő kénytelen Spanyolországból gyümölcsöt venni. Már a csonthéjas gyümölcsök szezonjának kezdetén a termelés visszaesése mellett hiányt jósoltak egyes gyümölcsök esetében, amelyekre most magas árakat regisztrálnak: a Pavia fajta esetében például legalább 0,20-0,30 euróval magasabb kilónkénti árakkal kell számolni az őszibarackhoz és a nektarinhoz képest.

A szicíliai őszibarack- és nektarinszezon még nem tart a szüreti szakaszban, de nagyon jó minőségű termés várható, bár különbségekkel. Egy helyi termelő szerint nem volt a szokásos tavaszi, szinte nyárias időjárásunk, ami lehetővé tette volna, hogy sokkal korábban szüreteljék a termést. Mint mondta, az őszibarackszezon általában június közepétől októberig tart, de ez még néhány napot késik. A nektarin is termőre fordult, de csak kis mennyiségben és nagyon magas árakkal. Egyértelmű, hogy ilyen korai szakaszban még nem lehet árajánlatot adni, legalább tíz napot kell várni, amikor a növekvő mennyiségek mellett már a szezon kezdetén beszélhetnek majd az árakról. Az általános (olasz és külföldi) termékhiány miatt nemcsak a hazai, hanem az európai piacokon is nagyobb lesz a kereslet, elsősorban Franciaországban, ahol a mennyiségek exponenciálisan növekedhetnek. Ezt majd a következő hetekben kell értékelni a termelési volumenek konszolidálásával, különösen a nektarint, amely kényesebb a kezelés szempontjából.

Törökországban egyre többen foglalkoznak a csonthéjas gyümölcsökkel

A török őszibarack és nektarin össztermelése növekszik, mivel egyre több gazdálkodó fordul a különleges gyümölcs felé. Törökországban évente átlagosan 800 ezer tonna őszibarackot és nektarint termelnek, úgy tűnik, hogy a terméshozamok ebben a szezonban átlagosak. A legfontosabb részlet, hogy mivel a termelők a korai-, középérésű és késői fajták termesztésében tervszerű és helyes termelési stratégiát alkalmaznak, a gyümölcsöket időben betakarítják, túlkínálat nélkül kielégítik a keresletorientált exportot és a belföldi fogyasztást. A legjelentősebb importőrök a török őszibarack és a nektarin részéről Oroszország, Németország, Ukrajna és Románia. A csomagolás és a termékminőség szempontjából nem sok exportőr fordul távol-keleti országok felé, így a török gyümölcsök iránti kereslet ezekben az országokban növekszik.

Dél-Afrikában sok esőt kaptak a barackültetvények

Nyugati-fokföldön, ahol a dél-afrikai őszibarack és nektarin nagy részét termesztik, sok eső esik, sőt, helyenként áradások is vannak. Egy csonthéjas termesztő szerint jelenleg rendes esőt és havat kapnak. Szép hideg május és június volt eddig, ami kiváló. Nagyon jót tesz a gyümölcskötődésnek, ha ez így folytatódik, hideg téllel és jövő tavasz elején is, akkor az őszibarack és a nektarin bő termése várható. Az őszibarackot és a nektarint Spanyolországból importálják, az iskolai ebédekre szánt nektarinra mindig lesz kereslet, jegyzi meg egy felvásárló. Az első importált őszibarackok és nektarinok most érkeztek meg (a spanyol cseresznyével együtt). A spanyol gyümölcsök nagyon-nagyon jól néznek ki - tette hozzá a felvásárló -, 12+ Brix-értékkel és nagyon jó sárga és fehér húsú fajtákkal.

Dél-Afrika utolsó gyümölcse és Spanyolország első gyümölcse között körülbelül négyhónapos különbség van, amikor alig van elérhető őszibarack és nektarin Dél-Afrikában. Az őszibarack- és nektarinimport augusztus közepéig tart. A lapos barackot szórványosan árulják a dél-afrikai szupermarketekben, sőt időnként a nagybani piacon is, de a fogyasztók nem tudnak róla. Egyes kiskereskedők a lapos nektarint várják, amelyről úgy vélik, hogy nagy potenciállal rendelkezik az uzsonnásdobozokban. Néhány csonthéjas termesztő Dél-Afrikában lapos barackkal ültetésével próbálkozik.

Kínában óriási fejlesztések történtek az őszibarack termesztése terén

A hazai őszibarackot Shandong, Henan, Shanxi, Hebei és Anhui tartományokban termesztik. A közelmúltban számos őszibaracktermő területet korszerűsítettek. Az új válogató és tároló létesítmények növelik a hazai őszibarack minőségét és eltarthatóságát. Az idei őszibarack íze és minősége jó. Egy termelő megjegyezte, hogy mivel az időjárás idén kissé száraz, ez befolyásolta a gyümölcs cukortartalmát. Az őszibarack íze nagyon édes, könnyen eladható a nagybani piacokon. Egy hsziameni kereskedő megjegyezte, hogy bár a hideg időjárás miatt idén késett a tavasz, ez kevéssé befolyásolta az őszibarack növekedését. Sok őszibarackültetvényt kevés eső, magas hőmérséklet és napsütés jellemzett. Az időjárási körülmények javították a fák terméshozamát, néhányan már korán termőre fordultak. Kína Chiléből és Ausztráliából is importál őszibarackot. Chile az őszibarack és a szilva fő beszállítója, amelynek mennyisége az elmúlt szezonban meghaladta a 135 ezer tonnát.

Észak-Amerikában szűkösek a készletek őszibarackból és nektarinból

Az őszibarack- és nektarinellátás továbbra is szűkös. Történelmileg az őszibaracknak és a nektarinnak nagyobb mennyiségben kellett volna érkeznie olyan államokból, mint Georgia, Észak- és Dél-Karolina. A márciusi fagy azonban számos keleti csonthéjas gyümölcsöt termelő államot érintett. Dél-Karolinában az őszibaracktermés mintegy 10%-a maradt meg, az árak a tavalyi duplájára emelkedtek.

A nyugati parton Kaliforniában későn indult a szezon, a hidegebb időjárás miatt kihívást jelent a felzárkózás. Egy helyi beszállító szerint a méretnövekedés egyre nagyobb, de nem olyan ütemben, ahogy a piacnak szüksége van rá. Szintén Kanadába szállít gyümölcsöt Spanyolország, többet, mint tavaly. A fuvardíj is alacsonyabb, így Spanyolországgal versenyképesebb lesz az árképzés - mondta a beszállító. A kínálat hiánya miatt a kereslet erősnek tűnik, az árak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az árképzésben az is szerepet játszik, hogy a kaliforniai gyümölcsök túlsúlyban vannak - a kaliforniai gyümölcsök ára általában sokkal magasabb, mint a keleti parton, ahogy a szállítási költségek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!