Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

agrarszektor.hu
Idén 40%-kal magasabb a tavalyinál az ipari paradicsom felvásárlási átlagára. Ez azt jelenti, hogy egymást követő második évben ugrott meg jelentős mértékben az ipari paradicsom globális referenciaára. 

WPTC (World Processing Tomato Council) június 2-án kiadott ármonitoring adatai szerint a 2023-as szezonban az ipari paradicsom átlagos felvásárlási referenciaára 136 USD/t (45860 Ft/kg), ami 40%-kal magasabb a 2022-es 97 USD/t (32700 Ft/kg) átlagárnál, és 60%-kal magasabb, mint az előző három év (2020-2022) átlaga. A referenciaár meghatározásánál a WPTC az alábbi országok fő termesztőkörzeteiben várható mennyiségekre vonatkozó árak súlyozott átlagát alkalmazta (és nem számolta bele a különböző prémiumok és ösztönzők címén kifizetett összegeket): Argentína, Kalifornia, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Magyarország, Észak-Olaszország, Portugália, Spanyolország és Törökország.

A számítások során csak a pürésűrítménynek feldolgozott paradicsomot vették figyelembe, melynek mennyisége összesen 31 millió tonna, vagyis az új szezonra becsült mennyiség 73%-a. Ennek megfelelően a globális ipariparadicsom-piac teljes értéke 5,8 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 6,2 milliárd euró körül alakul - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!