Tuti tippek, nemcsak kezdőknek: ezt sokan elrontják a muskátli gondozásakor

Tuti tippek, nemcsak kezdőknek: ezt sokan elrontják a muskátli gondozásakor

agrarszektor.hu
A muskátli nagyon hálás növény: gyorsan növekszik, strapabíró, bőségesen és hosszan virágzik, ráadásul nem igényel sok gondozást sem. A három legfontosabb feltétele annak, hogy tavasztól egészen őszig virágozzon, a napfény, a víz és a megfelelő tápanyagellátás. Továbbá az is sokat segíthet, ha időről-időre eltávolítjuk az elhalt hajtásokat - derült ki a Pelargonium for Europe (PfE) közleményéből.

A muskátli egyáltalán igényel sok gondozást, ami ápolásra pedig szüksége van, azt lehet "okosba" is csinálni. A PfE szakértői ezért három hasznos tippel szolgáltak azok számára, akiknek a rendszeres öntözés, trágyázás és metszés túl nagy munkának bizonyul.

Víztartályok vagy automata öntözőrendszerek használata

A muskátli szereti a napsütést és a meleg időt. Bár vastag szárának köszönhetően könnyedén kibírja a rövidebb száraz időszakokat, mégis rendszeres öntözésre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen és virágokat hozzon. A nyári forróságban akár reggeli és esti öntözés is szükséges lehet, víztartályok vagy automata öntözőrendszerek használatával jelentősen csökkenthető a locsolás gyakorisága.

Lassan oldódó műtrágya használata

A muskátli "mohó" növény, ugyanis különösen nagy tápanyagigénye van. Ahhoz, hogy a növény ideális környezetben legyen, érdemes néhány hét után folyékony műtrágyát a vízhez adagolni, még akkor is, ha a komposztot korábban már előtrágyázták. Ha ezzel nem akarunk bajlódni, a muskátli ültetésekor ajánlott a komposztba lassan oldódó műtrágyát keverni. Fontos: ahhoz, hogy a tápanyagellátás az őszi vegetációs időszak végéig kitartson, célszerű kilenc hónapos műtrágyát választani. Ha a hőmérséklet 20 Celsius-fok fölé emelkedik, a növény általában több héttel a trágyázási időszak várható vége előtt felhasználja a tápanyagkészletet, és újratrágyázásra lesz szükség.

Öntisztuló fajták

A muskátli még bőségesebben virágzik, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt virágfejeket, azonban léteznek olyan fajták is, amelyek maguktól is megteszik ezt. Ezek a gazdagon virágzó, kocsányos muskátli fajták, amelyek maguktól levetik az elszáradt hajtásokat. Mivel ezek az öntisztuló típusok általában futónövények, ideálisak lehetnek egyaránt balkonládákban és függő kaspóban is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!