agrarszektor.hu • 2023. augusztus 13. 15:29
A holland kormány a Meatable és a Mosa Meat termelőivel, valamint a HollandBIO ágazati képviselőjével együttműködve olyan "gyakorlati kódexet" hozott létre, amely lehetővé teszi a termesztett húsoknak és tenger gyümölcseinek ellenőrzött környezetben történő kóstolását. Ezzel a történelmi jelentőségű megállapodással Hollandia az első olyan ország az Európai Unióban, amely lehetővé teszi a közvetlenül állati sejtekből termesztett élelmiszerek engedélyezés előtti kóstolását, még az uniós élelmiszer-jóváhagyás előtt.
A holland kormány az Európai Unióban elsőként tette lehetővé a laboratóriumban növesztett húsok és a tenger gyümölcseinek ellenőrzött környezetben történő kóstolását. A megállapodás azt követően született, hogy a kormány a "Nemzeti Növekedési Alap" keretében 60 millió eurót különített el a sejtalapú mezőgazdaság ökoszisztémájának kiépítésére - írta meg a Food Engineering. A Nemzeti Növekedési Alap tervének megvalósítására létrehozott szervezet, a Cellular Agriculture Netherlands felel majd a gyakorlati kódex végrehajtásáért, többek között azért, hogy szakértői testületet alkalmazzanak a vállalatok azon kéréseinek elbírálására, amelyek a termesztett húsok és tenger gyümölcseinek kóstolására irányulnak.
A gyakorlati kódex a holland képviselőház 2022-es beavatkozását követően jött létre. A Tjeerd de Groot és Peter Valstar képviselők által támogatott indítvány azt kérte, hogy a kormány konzultáljon a holland celluláris mezőgazdasági termelőkkel annak érdekében, hogy lehetővé váljon az előzetes, ellenőrzött és biztonságos körülmények közötti kóstolás. Az indítványt a 17 szavazó politikai pártból 14 szavazta meg.
Krijn de Nood, a Meatable vezérigazgatója szerint ez nagyszerű hír Hollandia számára. Mint fogalmazott,
tudjuk, hogy ezek a húsok jelentősen hozzájárulhatnak az éghajlatra gyakorolt hatás csökkentéséhez. Hollandia fenntartja úttörő szerepét Európában és azon túl is, lehetővé téve a laboratóriumban növesztett húsok kóstolását. A Meatable számára ez azt jelenti, hogy a fogyasztók megismerhetik és megtapasztalhatják termékeinket, és visszajelzéseik alapján még jobbá tehetik azokat. Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a hagyományos hústól megkülönböztethetetlen, ízletes, laboratóriumban növesztett húst, anélkül, hogy az embereket, az állatokat vagy a bolygónkat károsítanánk.
A döntés Maarten Bosch, a Mosa Meat vezérigazgatója szerint is nagyszerű eredmény, és újabb bizonyíték arra, hogy Hollandia világelső a mezőgazdaság és az élelmiszeripari innováció terén. A szakember elmondta, hogy
a Mosa Meat ezeket az ellenőrzött kóstolásokat arra fogja használni, hogy felbecsülhetetlen értékű visszajelzéseket gyűjtsön termékeinkről, és hogy a kulcsfontosságú érdekelt feleket tájékoztassa arról, hogy a celluláris mezőgazdaság milyen szerepet játszhat abban, hogy Európa elérje élelmiszer-szuverenitási és fenntarthatósági céljainkat.