2024. április 28. vasárnap Valéria
Sorra adják fel a méhészek - nincs már jövője az ágazatnak?

Sorra adják fel a méhészek - nincs már jövője az ágazatnak?

Egyre kétségbeejtőbb a méhészek helyzete, de nem csak Magyarországon, az Európai Unió többi nagy méztermelő országában is. Hiába adott jó mézet a napraforgó, a méhészeknek semmi okuk nincs az örömre: az uniós mézpiacok befagytak, gyakorlatilag nincs semmi felvásárlás, és még ha fel is bukkan egy-két hirdetés, olyan alacsony árat kínálnának a mézért, hogy azon nem éri meg értékesíteni. Az ágazatban egyre inkább eluralkodik a világvége-hangulat, egyre több magyar méhész gondolkodik azon, hogy végleg hátat fordít a szakmának. A közkeletű vélekedés szerint ha az Európai Unió nem tesz határozott lépéseket a termelői védelme érdekében, akkor annak a jövőben katasztrofális következményei lehetnek a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaságra nézve is.

Azt már a nyár elején is lehetett látni, hogy ez az év nem lesz a méhészek kedvence: a tél második fele enyhébb volt mint a tavasz, ráadásul a méhanyák is többször leálltak a petézéssel, nem gyarapodtak az állományok. Erről korábban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke beszélt az Agrárszektornak. A szakember most ismételt érdeklődésünkre elmondta, hogy sajnos nem történt érdemi változás az évben, a nyár első felében is maradt a túl csapadékos időjárás, ráadásul több helyütt jégeső is nehezítette a méhek és a méhészek dolgát. Ez pedig nem tett jót sem a repcének, sem az akácnak. A szakember elmondta, hogy nemcsak akácmézből lett gyenge az idei termés, de az utána következő mézelő növények, a selyemkóró, a szelídgesztenye és a facélia is jóval kevesebbet adott, mint egy átlagos évben. Bross Péter elmondta, hogy vannak olyan méhészek Magyarországon, akik július 1-ig egyáltalán nem, vagy csak alig-alig pergettek. Az OMME elnöke szerint minden idők legrosszabb éve az idei, a sok eső és a júliusi időjárás miatt csak a napraforgó mézelt remekül, ebből lett egyedül jó termés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is gyengék a felvásárlási árak, de felvásárlás sincs nagyon

Üröm az örömben ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak továbbra is rendkívül gyengék. A szakember elmondta, hogy a kereskedők az 1,5-2 évvel ezelőtti felvásárlási áraknak a felét kínálják most, ha ugyan egyáltalán adnak árajánlatot.

Katasztrofális helyzetben van az ágazat. A méztermés is átlag alatti lett ebben az évben, ráadául a mézárak az inflációval ellentétesen mozognak

- emelte ki Bross Péter.

Az OMME elnöke emlékeztetett, Magyarország nettó exportőr, a hazai méhészek 3x annyi mézet termelnek, mint amennyi elfogy itthon. De mostanra a hazai piacok is beszűkültek, mert jelentős mértékben csökkent a magyarok vásárlóereje. A gondokat tetézi, hogy a 4-5 éve még csak magyar mézet kínáló áruházláncokban is megjelentek az import mézek, és Magyarországon a forgalomban levő mézek 33%-a is import már. Bross Péter szerint a jelenlegi helyzetben az ágazat magyar szereplői 40%-kal kevesebb mézet tudnak exportálni, mivel a kereskedők a kínai, az ukrán és a dél-amerikai mézeket vásárolják fel, ezzel elégítik ki a szükségleteiket.

Az egész európai méhészágazatban világvége hangulat van, a nettó exportőrök, így Románia, Bulgária, Spanyolország és Magyarország mind óriási bajban vannak. Egyelőre nem látni megoldást a helyzetre, az Európai Bizottság pedig nem tesz megfelelő lépéseket az uniós termelők védelme érdekében

- mutatott rá az OMME elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bross Péter beszélt arról is, hogy az Európai Unió ugyan ad némi támogatást a méhészeknek, de messze nem annyit, hogy fedezze az átgondolatlan döntések okozta károkat. Mint mondta, a méhészeknek nincsenek nagy követeléseik, csak tisztességes piacot szeretnének.

Összeomlott a mézpiac Európában

Hasonlóan látta a helyzetet a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke, Bezzeg László is. A szakember megerősítette, hogy idén a napraforgó adta a legjobb mézet, de volt ez körülbelül az egyetlen hír, aminek örülhettek a méhészek. Bezzeg lászló szerint ugyanis a felvásárlás tekintetében a korábbihoz képest is rosszabb lett a helyzet, mert még lejjebb mentek az árak, de valójában nincs is számottevő felvásárlás. Néha egy-két tételnyi mézet vásárolnak a kereskedők, de ez teljesen esetleges. Gyakorlatilag összeomlott a mézpiac - jelentette ki Bezzeg László.

A Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke beszélt arról is, hogy hasonló a helyzet a környező országokban mindenütt, Romániában is, Bulgáriában is. Ahol hordós termelés zajlik, ott a piacok gyakorlatilag befagytak. Ez pedig borzalmasan lesújtó hatással van a méhészek hangulatára.

A Facebook-on a méhészcsoportokban rendkívül sok az eladó méhcsalád, kaptár és méhészeti felszerelés. Sok szó esik a méhészetek felszámolásáról. Azok közül, akik megtehetik, hogy lecsökkentik az állományt, vagy teljesen otthagyják a szakmát, sokan meg is teszik most

- közölte Bezzeg László.

A napraforgó mentette meg az idei évet

May Gábor, a Baranya megyei Maybee tulajdonosa szerint a csapadékos nyár kedvező volt az méhészek szempontjából, mert az esők után mindig voltak friss virágok és virágpor. A repce után volt egy egyhetes esős időszak, ami elmosta a korai akácot, de a késői akácról tudtak pergetni. Az OMME baranyai szaktanácsadója szerint hasonló volt a helyzet a hárssal is, volt, ahol tudtak belőle pergetni a méhészek, másutt azonban nem volt ilyen szerencséjük. Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a napraforgó jól sikerült a megyében a méhészeknek: sok csapadékot kapott, de meg is volt a megfelelő hőmérséklet az optimális virágzáshoz, így ennél a növénynél viszonylag jó eredményt értek el.

Amikor a felvásárlásról és a felvásárlási árakról kérdeztük, a Maybee tulajdonosa már egyáltalán nem volt derűlátó. Mint mondta, továbbra sem változtak a felvásárlási árak, áll minden. A szakember elmondta, hogy a kereskedők éppen csak vásárolgatnak a felvásárlókon keresztül, de közel sem annyit, hogy abból bármiféle következtetést lehessen levonni. Egyelőre a méhészek nem tudják, mi várható, minden nagyon bizonytalannak tűnik a nagybani értékesítésnél. Ami a palackos mézet illeti, annak minden nyáron visszaesik az értékesítése, és csak ősszel indul be újra. Idén lesz is majd egy mézpromóció szeptembertől a Pécsi Vásárcsarnokban.

Nagyon borúlátóak a méhészek. A harmadik világ országaiból érkező olcsó mézkészítmények nagyon letörik a felvásárlási árakat azokban az országokban, akik nagyobb termelők, mint például Románia, Bulgária vagy éppen Magyarország. Ha ebben nem lesz változás, a méztermelő országok komoly bajba fognak kerülni

- hangsúlyozta May Gábor.

Nagyné Tóth Aranka, aki férjével Nagy Attilával és gyermekeivel együtt viszi a sajókazai Mr. Méz nevű családi vállalkozást, úgy fogalmazott, hogy az utóbbi csapadékos idő az előnyükre vált. A somkóró jól mézelt, márpedig ennek a növénynek is megfelelő csapadékra és időjárásra van szüksége. De az eső mindennek jót tett, a napraforgó például remek lett idén. A szakember szerint most tíz évig biztos nem lesz ilyen nyárban részük.

A felvásárlási árakat illető kérdésünkre Nagyné Tóth Aranka elmondta, hogy semmi se változott június óta, egyáltalán nincs felvásárlás. Volt valami hirdetés, nagyon alacsony árért, de végül abból se lett semmi.

A helyzet katasztrofális. Gyakorlatilag második éve nem tudjuk eladni a mézünket

- mondta Nagyné Tóth Aranka.

A szakember szerint lényegében kiherélték a méhészeket. Nagyné Tóth Aranka szerint a környékbeli méhészek nagyon rossz hangulatban vannak, nem látnak semmi jót, amiben reménykedhetnek. A szakember szerint az a leginkább elszomorító, hogy az OMME nem tesz meg mindent a kialakult helyzet megoldására.

Tovább romlott tehát a méhészek helyzete a nyár elejéhez képest. Bár a jól mézelő napraforgó némileg kárpótolhatta az ágazat szereplőit a repcéért és az akácért, a továbbra is elképesztően alacsony felvásárlási árak és a piac beállása egyre komolyabb nyomást gyakorol rájuk. Az is csak növeli méhészek elégedetlenségén, hogy az EU-n kívüli, olcsó méz, vagy bizonyos esetben mézkészítmények letarolták az uniós piacot. A legpesszimistább jóslatok szerint a következő időszakban számos magyar és közép-kelet-európai méhész is hátat fordíthat a szakmának, aminek messzemenő következményei lehetnek a mezőgazdaság egészére nézve. Amint azt valaki találóan megfogalmazta: olcsó import mézet lehet venni, beporzást nem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!