Franciaország több jelentős bortermelő régiója, különösen a bordeaux-i borvidék, számos probléma - többek között a fogyasztási szokások megváltozása, a megélhetési válság és a Covid-19 utóhatásai - miatt nehéz helyzetben van.
A bor iránti kereslet csökkenése túltermeléshez, az árak meredek zuhanásához és jelentős pénzügyi nehézségekhez vezetett a bordeaux-i régió borászai közül akár minden harmadik borász számára a helyi gazdák szövetsége szerint
– írja a Guardian.
A cél az áresés megakadályozása
A francia kormány 200 millió euróra növelte a borok megsemmisítésére szánt 160 millió eurós kezdeti uniós alapot
- közölte pénteken Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter újságírókkal.
A pénz "az árak összeomlásának megállítását célozza, és azt, hogy a borászok ismét találjanak bevételi forrásokat", de hangsúlyozta, hogy az ágazatnak
a jövőbe kell tekintenie, gondolnia kell a fogyasztói változásokra és alkalmazkodnia kell.
A délnyugati Languedoc régiót, az ország legnagyobb borvidékét, amely testes vörösborairól ismert, súlyosan érintette a borkereslet visszaesése.
A megsemmisített borból származó alkoholt el lehet adni vállalatoknak nem élelmiszeripari termékekben, például kézfertőtlenítőszerekben, tisztítószerekben és parfümökben való felhasználásra.
Túl sokat termelünk, és az eladási ár a termelési ár alatt van, így pénzt veszítünk
- mondta Jean-Philippe Granier, a languedoc-i bortermelők szövetségének képviselője.
Mást kellene termelniük?
Júniusban a mezőgazdasági minisztérium 57 millió eurós támogatást jelentett be a bordeaux-i régió mintegy 9500 hektárnyi szőlőültetvényének kivágására, miközben más állami források is rendelkezésre állnak, hogy a szőlőtermelőket más termékekre, például olajbogyóra való átállásra ösztönözzék.
Európa utoljára a 2000-es évek közepén szenvedett jelentős borfeleslegtől, ami arra kényszerítette az EU-t, hogy megreformálja agrárpolitikáját, hogy csökkentse a saját támogatásai által ösztönzött masszív bor-túltermelést.
Az EU adatai szerint ugyanakkor a 27 tagú blokk még mindig 1,06 milliárd eurót költ évente az ágazatra. A hosszú távú tendencia mellett, hogy a fogyasztók a sörre és más italokra váltanak, az ágazatot súlyosan érintette a Covid-járvány, amelynek során világszerte bezárták az éttermeket és bárokat, ami az értékesítés jelentős visszaeséséhez vezetett.
Az élelmiszer- és üzemanyagárak közelmúltbeli emelkedése szintén azt eredményezte, hogy a vásárlók csökkentették a nem létfontosságú termékekre, például borra fordított kiadásaikat.