agrarszektor.hu • 2023. szeptember 12. 16:44
Magyarország zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ben 16 százalékkal több paprikát vittek ki a megelőző évhez képest. Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldön, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző a zárt termesztéshez képest.
A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége - írja a HelloVidék.
Viszont a kiskertekben is bőséggel és jól megterem a kicsit igényesebb kaliforniai vagy akár a nála is édesebb és drágább kápia paprika, aminek az ára még most is húzós a boltokban és a piacokon, otthon viszont még ilyenkor is javában szüretelhetjük. Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a 36. héten a vidéki fogyasztói piacokon így néz ki a kaliforniai paprika átlagára: Debrecenben 750 Ft/kg, Szegeden 1480 Ft/kg.