Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 Ft közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2.500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe. A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 % - írja az AM közleményében.
A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat. Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. Emellett bízunk benne, hogy a támogatás hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar gazdák a megtermett szőlőjüket magasabb áron tudják értékesíteni - emelte ki a miniszter. Hasonló intézkedéssel él az idei esztendőben Franciaország is.