Sokféleképpen feldolgozható a fürjtojás, amely egyre kedveltebb alapanyag itthon is, a kicsi, barnás pöttyökkel tarkított tojásfajta, tápanyagtartalmát tekintve pedig gazdagabb, mint egy tyúktojás. Négy-öt fürjtojás tömege tesz ki egy tyúktojást ám a fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom, hiszen ötször annyi foszfort rejt magában, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.
Az országban néhány nagyobb vállalkozás foglalkozik fürjtenyésztéssel és számos kistermelő, őstermelő tart kisebb létszámban. Az értékesítésben magukra vannak utalva a tenyésztők, de aki képes stabil piaci pozíciót kivívni magának annak megélhetési lehetőséget adhat a fürjtenyésztés.
Nem igényel túl nagy helyet
Kevés hely is elegendő a fürj számára hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméteren egy egyed tartható. Egy évben intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett egy tojótól 280-300 db tojásra lehet számítani. Az étkezési tojástermelő fürjek egy évig tarthatók termelésben. A tenyésztojás előállítására a 60-210 napos kor közötti madarak ajánlottak.
Az állomány nagyságától, valamint a technológiai megoldásoktól függően változhat, hogy mekkora a kezdeti beruházás, de tény, hogy egy kisebb állomány aránylag kevés befektetéssel is elindítható és fenntartható.
Ha rendelkezésre áll egy épület akkor ott a fűtés 3 hetes korukig szükséges a csibéknek, ezenkívül a világítás szabályozását kell megoldani, ajánlott, hogy jól felmosható padló legyen, de különösebb speciális igény nincs.
A tenyésztés során nehézségeket okozhat, hogy beltenyésztésre érzékeny a fürj, a harmadik generáció után romlik a termékenység.
Figyelni kell arra is, hogy a kakasok agresszívek lehetnek, agyonverhetik a tojókat. Elég heterogén a hazai állomány így nehézkes lehet megfelelő tenyészállatokat beszerezni mivel állományszinten nincsen szelekció.
Hatvan egyeddel kezdte ma már 9 ezres állománnyal rendelkezik
A nyíregyházi Pancsira László a Fürjpiac Kft. tulajdonosa kilenc évvel ezelőtt hatvan fürjjel vágott bele a fürjtenyésztésbe, jelenleg 9 ezres állománya van, ami naponta körülbelül hétezer tojást produkál. A tenyésztő érdeklődésünkre elmondta, hogyan indult a vállalkozása.
Volt egy refluxos problémám amire kerestem a természetes megoldásokat. Sok mindent kipróbáltam, de igazából egyik sem segített majd egy barátomnál találkoztam a fürjekkel. Utánajártam, hogy mit is lehet tudni róluk, megtudtam milyen jótékony hatásai vannak a fürjtojásnak, majd hoztam magamnak hatvan fürjet és bő fél évig fogyasztottam a nyers fürjtojást, megszűnt a reflux probléma, de a fürjek maradtak
- mondja Pancsira László
A vállalkozás fejlődésében segített a fiatal gazda pályázat és az állattartó telepek korszerűsítését célzó kiírás is. Kilencven százalékban viszonteladó partnerekkel dolgozik együtt, de online értékesítési formában is építi vevőkörét.
Körülbelül 40-50 százalék a feldolgozott tojások aránya, amiből száraztészta vagy füstölt pácolt fürjtojás készül.
Itt is nőttek a költségek
Ma már teljesen zárt láncolatban tartja telepét. Csak keltetési tojást vásárol, amit meglátása szerint ajánlott időnként külföldről beszerezni a vérvonal tisztaságának érdekében. Ez esetben egy tojás ára a 100 forinttól a 400 forintig is terjedhet a tenyésztő tapasztalata szerint. Saját takarmánykeverék receptúrával rendelkezik, amin legalább két évig dolgozott.
Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 100 százalékos takarmánydrágulás történt az ukrán háború kezdete után, emellett emelkedett az energia és csomagolóanyag ára is. A fogyasztói árat ilyen szinten nem tudta emelni a termelő, hasonlóan sok más termékpálya szereplőihez.
Jelenleg 50-60 forint körül alakul a fürjtojás piaci ára. A tenyésztő úgy vélekedik, hogy a takarmányárak utóbbi időben tapasztalható csökkenése után is ezekre a fogyasztói árakra lenne szükség a további fejlődéshez.