Mielőbbi megállapodást szeretne Ukrajna Lengyelországgal a gabonaügyben

Mielőbbi megállapodást szeretne Ukrajna Lengyelországgal a gabonaügyben

agrarszektor.hu
Ukrajna csütörtökön beleegyezett a Szlovákiába irányuló gabonaexport engedélyezésébe, és egy Lengyelországgal kötött megállapodásra törekedett, hogy megszűnjenek a szomszédai által a gabonára vonatkozó korlátozások, amelyet Oroszország tavalyi inváziója óta kénytelen szárazföldön keresztül szállítani.

Szlovákia, Lengyelország és Magyarország a múlt héten nemzeti korlátozásokat vezetett be az ukrán gabonaimportra, miután az Európai Unió végrehajtó szerve úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ezen országokba, valamint a blokk többi tagjába, Bulgáriába és Romániába irányuló importtilalmat. Az országok azzal érveltek, hogy a főként nyugatabbra és a kikötőkbe irányuló tranzitnak szánt olcsó ukrán mezőgazdasági árut helyben értékesítik, és ezzel saját gazdáiknak ártanak - írta meg a Reuters. Az EU, amely májusban vezette be a tilalmat, pénteken hagyta azt lejárni, miután Ukrajna megígérte, hogy szigorítja az ellenőrzéseket.

Az elmúlt év nagy részében a világ egyik legnagyobb exportőrének számító Ukrajnából származó gabona mintegy 60%-a az EU öt keleti országán keresztül érkezett. A vita azután eszkalálódott, hogy Ukrajna, amely a fekete-tengeri kikötőinek de facto orosz blokádja miatt a szárazföldi útvonalak felé fordult, panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt, és megtorló importkorlátozásokkal fenyegetett.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy megállapodott Ukrajnával a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, amelynek létrehozása után négy ukrán árucikk Szlovákiába történő behozatalára vonatkozó tilalom feloldható lenne. Mint egy e-mailben írták,

a miniszterek megállapodtak az engedélyek kiadásán és ellenőrzésén alapuló gabonakereskedelmi rendszer létrehozásáról. Amíg ez a rendszer nem működik és nem tesztelik teljes mértékben, addig a négy árucikk Ukrajnából történő behozatalára vonatkozó tilalom marad érvénybe.

Ukrajna beleegyezett abba, hogy ejtse WTO-panaszát - közölte a szlovák minisztérium. Ukrán tisztviselők ezt nem kommentálták azonnal. A WTO szóvivője azt mondta, hogy jelenleg nincs információ Ukrajna konzultációs kérelmének esetleges visszavonásáról.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter lengyel kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében megállapodott abban, hogy mindkét ország érdekében megoldást találnak a gabonavitára. Vaszil Zvarych, Ukrajna lengyelországi nagykövete a PAP lengyel állami hírügynökségnek elmondta, hogy "Ukrajnában nincs olyan személy, aki érdekelt lenne abban, hogy a lengyel gazdáknak bármilyen problémát okozzon." A diplomata azt is hozzátette, hogy szerinte a gabonakérdésben megállapodásra lehet jutni.

Spanyolország mezőgazdasági minisztere hétfőn azt mondta, hogy a tilalmak törvénytelennek tűnnek, míg francia kollégája szerint azok megkérdőjelezik az európai szolidaritást. Volodimir Zelenszkij elnök feldühítette szomszédait, amikor az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy Kijev azon dolgozik, hogy megőrizze a gabonaexport szárazföldi útvonalait, de a gabonaimport körüli "politikai színjáték" csak Moszkvát segíti.

Ukrajna a múlt hónapban humanitárius folyosót jelentett be, hogy kiszabadítsa a kikötőiben elakadt, afrikai és ázsiai piacokra tartó hajókat. A Fekete-tenger nyugati partjait ölelő folyosó célja, hogy megkerülje a de facto orosz blokádot, miután Moszkva idén nyáron felhagyott azzal a megállapodással, amely a háború alatt garantálta az exportot. Az első Ukrajnából származó gabonával megrakott hajó, amely az ideiglenes folyosón keresztül hajózott ki és be a Fekete-tengeren, csütörtökön érkezett meg a törökországi Boszporusz-szoroshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!