2024. április 28. vasárnap Valéria
Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt visz külföldre Spanyolország

agrarszektor.hu
Ismét csökkent a zöldség-gyümölcs export volumene Spanyolországban. A 2023-as év első félévében 8%-kal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt értékesítettek külföldön a spanyolok, az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. A Fepex ágazati szövetség szerint az exportvolumen csökkenése ebben az időszakban elsősorban az időjárás okozta termeléscsökkenésnek köszönhető, míg az értékbeli növekedés főként az önköltségek növekedése miatti áremelkedés következménye volt.

A Fepex legfrissebb hivatalos adatai szerint 2023 első félévében Spanyolország valamivel több mint 7 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget exportált 10,88 milliárd euró értékben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez mennyiségben 8%-os csökkenést, értékben viszont 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A 7 millió tonnás volumenből 3,2 millió tonnát tettek ki a zöldségfélék (-2%) és 3,7 milliót tonna gyümölcs (-12%) került külföldi értékesítésre.

Ebben az időszakban a legnagyobb mennyiségben exportált zöldség a paprika (447 ezer tonna) és a fejes saláta (445 ezer tonna) volt, amelyet a paradicsom (394 ezer tonna), az uborka (365 ezer tonna) és a káposzta (355 ezer tonna) követett. A gyümölcsök esetében a narancs (több mint 870 ezer tonna) után a görögdinnye (509 ezer tonna), a szamóca (241 ezer tonna) és a nektarin (166 ezer tonna) következett. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!