Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.30. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.09.30. szombat

agrarszektor.hu
Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.09.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.09.30.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.09.30.) napon.

2023.09.30. szombat: Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront érkezik, emiatt az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, illetve a reflexidő is megnyúlhat.

A következő napon várható időjárás

2023.10.01 vasárnap: Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, a Dunától keletre lehet helyenként több a gomolyfelhő. Csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. A délutáni órákban 19, 25 fokra számíthatunk.

Friss híreink:

Akár a kerted sorsa is múlhat rajta: ezt sok magyar mégis elfelejti ősszel

Az őszi kerti munkacsúcs lezajlását követően több olyan munkafolyamatot is érdemes elvégezni a kiskertekben, melyekkel már a következő évi termesztést segítjük. Ha rendezetten „rakjuk el” a kertet télire, akkor rendezetten találjuk tavasszal, és ez sok kellemetlenségtől kíméli meg a hobbikertészt.

Kockázatok mellett hízik az idei libamáj

Idehaza a csökkenő vásárlóerejű lakosság, az európai piacon pedig a várhatóan újra felélénkülő francia termelés jelenti a legfőbb értékesítési kockázatot a hazai víziszárnyas-ágazat számára, amely a rendkívüli károkat okozó Covid-járvány miatt ma is csak óvatosan tekinthet a jövőbe. További rizikó, hogy a madárinfluenza – a jelenlegi mentesség ellenére – vélhetően még beleszólhat az őszi-téli hónapok termelésébe is. Utóbbira ugyanakkor középtávon megoldást jelenthet a jelenleg még kísérleti fázisban lévő vakcinázás, amely rövidtávon okozhat még túltermeléshez közeli helyzetet Európában. A csökkenő takarmányárak, a fokozott állategészségügyi intézkedések viszont – ha nem is azonnal – de reményre adnak okot a hazai termelők számára is.

Beindul a rovarbiznisz - Több mint hatmilliárdos üzem épül Magyarországon

Szakértők szerint a takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve. Már Magyarországon is van olyan piaci szereplő, amely a rovarfehérjék előállításával újabb lehetőségeket nyújthat az agráriparban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a friss lista: ezek a falvak Magyarország legdolgosabb települései, keményen húzzák az igát

A héten publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es évi Népszámlálás friss adatait, amelyből rengeteg dolog kiderül a magyar települések mai helyzetéről. A nyilvános statisztikák között találjuk a foglalkoztatottságot érintő adatokat is, melyből kiderül, hogy milyen magas az egyes városokban, falvakban a dolgozók, a foglalkoztatottak vagy éppen az eltartottak aránya a felnőtt lakosság körében. Magyarországon a foglalkoztatottak aránya a friss adatok szerint 49,1 százalékos, míg a munkanélküliek aránya mindössze 2,5 százalékot tesz ki. Az ellátásban részesülő inaktívak még 23,6 százalékot, az eltartottak további 10,3 százalékot tesznek ki. A Pénzcentrum friss elemzésében azt is megvizsgáltuk, mi a helyzet Budapesten, vármegyei szinten, illetve településenként. Az adatokból kiderült, hogy a legkisebb lakosú magyar faluban, Iborfián a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya, a legtöbb munkanélküli pedig a Baranya vármegyei Gilvánfán lakik.

Elképesztő, milyen akciók várnak vidéken: ezzel a kártyával duplán jól jársz

A településkártyák olyan kártyák, amelyekkel a lakosok és a turisták különböző kedvezményeket vehetnek igénybe egy-egy városban. A kártyák célja, hogy fejlesszék a helyi gazdaságot, erősítsék a közösségi kötődést, és javítsák az életminőséget. Magyarországon egyre elterjedtebbek a településkártyák. Összegyűjtöttünk néhány várost, amelyek közül többen válaszoltak megkeresésünkre, valamint bemutatunk párat, hogy megismertessük milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a kártyák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?