Az Eurostat felmérése szerint a 2021-es évben 58,4 millió tonna élelmiszer került a szemétbe (ez az adat magában foglalja az ehető és nem ehető részeket is). A hulladék legnagyobb része, 54%-a a háztartásokból származik, ami lakosonként évente átlagosan 70 kg-nak felel meg. A fennmaradó 46% az élelmiszerlánc felsőbb szintjein keletkező hulladék volt. Az elsődleges élelmiszer-termelésben így uniós polgáronként 11 kg, az italgyártásban pedig 28 kg hulladék keletkezik. Az éttermek és az élelmiszer-szolgáltatók a jelentés szerint uniós polgáronként átlagosan 12 kg élelmiszer-hulladékot termeltek. A kiskereskedelemben és az egyéb élelmiszer-forgalmazásban keletkezett a legkevesebb élelmiszerhulladék. Itt az átlag 9 kg volt lakosonként, ami az Eurostat szerint az összes élelmiszerhulladék 7%-ának felelt meg - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Döbbenetes a pazarlás, várják a megoldási javaslatokat
November 6-ig lehet pályázni az Európai Hulladékcsökkentési Hétre, a fő téma az élelmiszerpazarlás.