Ez komoly? Döbbenetes, ami ezekkel az élelmiszerekkel történik az EU-ban

agrarszektor.hu2023. október 3. 08:46

Az Eurostat jelentése szerint a 2021-es évben fejenként 131 kg élelmiszer landolt a kukában az uniós tagállamokban, összesen 58,4 millió tonna élelmiszer került a szemétbe. A hulladék legnagyobb része, 54%-a a háztartásokból származik, ami lakosonként évente átlagosan 70 kg-nak felel meg. 

Az Eurostat felmérése szerint a 2021-es évben 58,4 millió tonna élelmiszer került a szemétbe (ez az adat magában foglalja az ehető és nem ehető részeket is). A hulladék legnagyobb része, 54%-a a háztartásokból származik, ami lakosonként évente átlagosan 70 kg-nak felel meg.  A fennmaradó 46% az élelmiszerlánc felsőbb szintjein keletkező hulladék volt. Az elsődleges élelmiszer-termelésben így uniós polgáronként 11 kg, az italgyártásban pedig 28 kg hulladék keletkezik. Az éttermek és az élelmiszer-szolgáltatók a jelentés szerint uniós polgáronként átlagosan 12 kg élelmiszer-hulladékot termeltek. A kiskereskedelemben és az egyéb élelmiszer-forgalmazásban keletkezett a legkevesebb élelmiszerhulladék. Itt az átlag 9 kg volt lakosonként, ami az Eurostat szerint az összes élelmiszerhulladék 7%-ának felelt meg - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, hulladék, unió, élelmiszeripar, kereskedelem, étterem, európai-unió, kiskereskedelem, élelmiszerpazarlás, pazarlás, élelmiszerhulladék, élelmiszerlánc, élelmiszer-termelés,